İl Müdürlüğümüz, Gıda Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yapılan etkinlikte 16 Ekim Dünya Gıda Günü kutlandı. Erciyes Üniversitesinden Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve İl Müdürlüğümüz kontrol görevlilerinin katılımıyla Kadir Has Kongre Merkezinde yapıldı. Etkinlikte Gıda Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ergül TÜRKASLAN, Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ali KOÇ ve Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Mehmet Aslan'ın açılış konuşmalarının ardından söz alan İl Müdürümüz Mustafa Şahin konuşmasında sağlıklı beslenme ve açlığın olmadığı bir Dünya vurgusu yaptı.
İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN yaptığı konuşmada "45 incisini kutlayacağımız, dünya genelinde aynı anda 150 ülkede düzenlenen 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nün bu yıl ki teması "Sağlıklı Beslenme ile Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya" olarak belirlenmiştir. Dünya, açlığa karşı yıllardır sürdürdüğü mücadelede belirli bir ilerleme göstermiş olsa da günümüzde hala dünya üzerinde yaklaşık her 9 kişiden 1'i açlıkla mücadele etmektedir. Açlık denince hep akla yeterince gıda üretilememesi ya da tüketicilere ulaştırılamaması gelmekte ancak gıda güvenliği sorunu göz ardı edilmektedir. Artık dünya çapında hastalık ve ölümlere sebep olan sağlıksız beslenme, çok önemli bir risk faktörü haline gelmiştir.
Dünya üzerinde önemli bir kesim yeterince besleyici gıdaya düzenli erişememekte, ulaştığı gıdada ise gıda güvenliği sorunu ile karşılaşmaktadır. Her 3 kişiden 1'ini etkileyen kötü beslenme sonucunda vitamin mineral eksikliği, boy kısalığı, kilo azlığı gibi sorunlarla boğuşulmaktadır.
Gıdayı üretme, tedarik etme ve tüketme yöntemimizle ilgili yeni yaklaşımlar ortaya konmalıdır. Sağlıklı beslenme adına önemli olan çeşitli ve dengeli beslenme noktasında geçmişte 6000'den fazla bitki türü ekilip biçilirken, günümüzde toplam bitkisel üretimin % 50'sini buğday, mısır ve pirinç oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenebilmek ve çevreyi koruyabilmek için gıda çeşitliliği çok önemlidir. Yeniden ürün çeşitliliği arttırılmalı, toplum yeterli ve dengeli beslenme hususunda eğitilmelidir.
Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin Dünya Gıda Gününü kutluyorum." Dedi.
Konuşmaların ardından Dünya Gıda Gününün bu yılki teması olan Sağlıklı Beslenme ve Dünyada sıfır açlık konularında sunumlar yapıldı. İlk olarak Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Sema ÇALAPKORUR sağlıklı beslenme konusundaki sunumunu yaptı. Daha sonra Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Profesör Doktor Kemal SARIOĞLU tarafından Gıda Güvencesi konulu sunumunu yaptı. Plaket takdimlerinin ardından program sona erdi.