Bakanlığımız tarafından alınan kararlar kapsamında, 23-27 Mart 2020 tarihleri arasında gıda güvenilirliği ve tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla, İl Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından iş yerlerine gıdanın hazırlanması, sunumu ve servisi esnasında Coronavirüs (Covid-19) kaynaklı gıda bulaşmalarının önüne geçmek için bilgilendirme denetimleri yapılmaktadır.
Bu kapsamda iş yerlerine;
• İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspasların kullanılması,
• Girişlerde el dezenfektanlarının kullanılması,
• Çalışanların el temizliğine dikkat etmesi, ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanması, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiklerinin kullanılması,
• Ambalajlı veya ambalajsız hiçbir gıda maddesinin zeminle temas ettirilmemesi,
• Açıkta satılan sebze ve meyvelerin önceden ambalajlanması veya müşterinin eldiven kullanılarak seçmesi ya da eldiven kullanan reyon görevlisi tarafından ambalajlanarak satışa sunulması,
• Ekmeklerin ambalajlı olarak satışa sunulması,
• Kuru bakliyat, şekerleme ve diğer pastacılık ürünlerinde çevre etkisine ve müşteri temasına izin veren açık sergilemenin önlenmesi,
• Market arabaları ve alışveriş sepetlerinin en az günde 1 kez temizlik ve dezenfeksiyonlarının yapılması,
• Pos cihazlarında temassız özellikte olanların önerilmesi ya da her müşteriden sonra pos cihazının dezenfekte edilmesinin sağlanması,
• Kapı kolları, lavabolar, armatürler gibi sık kullanılan yüzeylerin en az günde 1 ve gerektiğinde daha sık su ve deterjanla yıkanması,
• Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı vb.) bulguları olan personelin bu belirtiler kaybolana dek çalıştırılmaması,
• Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyaların her kullanım sonrasında su ve deterjanla yıkanması (tercihen bulaşık makinası ile) ve kullanımına kadar temiz bir ortamda saklanması
• Kapalı alanların temizlik sonrası en az 1 saat havalandırılması,
• Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler; kapı kolları, bataryalar, trabzanlar, sık dokunulan düğmeler, telefon ahizesi, ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilmesi, bu alanların temizliği için su ve deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyumhipoklorit Cas No: 7681-52-9) veya klor tablet (ürün tarifine göre) kullanılması
tedbirlerine yönelik olarak uyarılarda bulunuldu.