Türkiye'de bebek ve çocuk beslenmesinde kullanılan mamalar büyük ölçüde ithal edilirken Kayseri ilinin sahip olduğu süt potansiyeli, sadece süt sanayicisinin, süt tozu ve süt ürünleri gibi katma değeri düşük ürünler olarak değerlendirilmektedir.
Bu bağlamdaki süt üreticilerimizin ürünlerinin katma değeri daha yüksek ürünlere dönüştürebilecek yeni projelerimizi görüşmek üzere Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz toplantı salonunda geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi.
Yapılmış olan toplantıya Sayın İl Müdürümüz Özkan KAYACAN, Müdür Yrd. Erkan ALKAN, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler D.Bşk. Duran SAFRANTI, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Temsilcileri, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali YÜCE, Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Günay ÇAKI, Damızlık Manda Yetiştiriciler Birlik Başkanı İsmail ILGIN, Süt Üreticileri Birliğini temsilen Lütfi ÜNSAL, Şube Müdürleri ve Proje Koordinatörleri katılım sağlanmıştır.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sayın İl Müdürümüz Özkan KAYACAN; "bu şehirde artık yeni markaların, yeni ürünlerin çıkması lazım. Yükte hafif pahada ağır ürünler üretme zamanıdır. Para böyle kazanılıyor. Dünya'da da büyük ülkeler, büyük firmalar böyle yapıyor. Bizde büyük düşünmek zorundayız. Yaptığımız tüm çalışmaları bilimsel yapmamız lazım, babam anam usulü işler bitti artık. Bunun mücadelesini hep birlikte vereceğiz, projeyi daha yukarılara taşıyacağız. Bu milli bir projedir. Devlet politikası haline gelmesi lazım." Dedi. İl Müdürümüzün konuşmasından sonra Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Prof. Dr. Zafer GÖNÜLALAN sunumlarını yaparak tartışma bölümüne geçilmiştir.
Faaliyete geçirilmesi düşünülen projeler sayesinde Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek olan çocuklarımızın, yanı sıra balkanlar, komşu ülkeler ve Türk Cumhuriyetlerinde bulunan ülkelerdeki çocukların beslenmesinde kullanılacak olan formüle mamaların yerli imkânlarla üretimi sağlanacaktır. Ayrıca bölgemizde üretilen süt, kimya, kozmetik, ilaç sanayinde kullanılan ham maddelere dönüştürülerek, sütten, katma değeri yüksek ürünler elde edilecektir. Ülkemizin artan süt üretim potansiyeli rekabetçi ürünlere dönüştürülerek değerlendirilecek, güçlü bir hayvancılık sektörünün oluşturulmasına destek olunacaktır. Sütten kazein ve kazein bileşenleri, laktoz, yağ asitleri, proteinler, vitaminler, mineral maddeler üretilerek pazar sorunu olmayan özel ürünlerin üretimi sağlanacaktır.
Kayseri'nin coğrafi özellikleri dolayısı ile belirli tür hayvanların yetiştirilmesi için uygun bir yapıya sahiptir. Özel ırklardan, son derece hijyenik koşullarda, tamamen doğal olarak yetiştirilecek ve beslenecek olan hayvanlardan elde süt ve süt ürünleri kullanılarak çocuklarımızın güvenli beslenmesi temin etmek üzere tamamen bilimsel verilere dayalı bebek maması üretimi ve ihracı gerçekleştirilecektir.
Kayseri şehri, hayvan varlığı ve sanayisi ile önemli iki unsuru bir arada bulunduran az sayıdaki şehirlerimizdendir. Bu projeler ile hayvansal üretim ile sanayi bir araya getirilerek önemli bir misyon başlatılmış olacaktır. Projeler kapsamında, Üniversite, İl Müdürlüğümüz, Belediye ve Sivil toplum örgütlerinin el birliği ile ülkemiz için örnek bir proje hayata geçirilecek, süt üreticisinin önü açılacaktır.