T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ŞARBON(ANTHRAKS) Hastalığı

Yayın Tarihi : 3.09.2018

Son günlerde kamuoyunu meşgul eden, sırasıyla: Ankara, Sivas ve son olarak İstanbul'da tespit edilen  Şarbon hastalığı " Bacillus Anthracis" isimli bakterinin sebep olduğu  zoonoz (hayvandan insana, insandan hayvanlara geçen) karakterli tehlikeli bir hastalıktır.

Çoğunlukla sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanlarda görülmekle beraber insanlarda, diğer memelilerde ve bazı kuşlarda da görülebilmektedir.  Hastalık farklı ülkelerde zaman zaman tespit edilmekte, alınan önlemlerle söndürülmektedir. Hasta hayvanların süt, gaita ve idrarları ile ölen hayvanların doğal deliklerinden gelen kanla açılan veya parçalanan et ve kanları ile etrafa yayılan etken, spor formuna geçer.  Sporlanmış olan etken çok uzun yıllar hastalık oluşturma gücünü devam ettirir. . Hastalık insandan insana geçmemektedir.

İlimizde Şarbon Hastalığı teşhis edilmemiştir. Hastalığın teşhisi; hayvanda görülen semptomlarla konulmakla birlikte kesin teşhis için Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitülerine numune gönderilmektedir. Hastalığın teşhisinden itibaren, hastalıklı yerleşim yerlerinde karantina, dezenfeksiyon ve hayvan hareketlerine kısıt konulmaktadır. Bölgede bulunan duyarlı hayvanların aşılanmasını takiben konulan kısıtlayıcı yasaklar kalkmaktadır. Hastalık çıkan bölgelerde takip eden 5 yıl aşılama faaliyetlerine devam edilmektedir.

Şarbon hastalığının en önemli korunma önlemi, bu hastalıktan ölen hayvanların uygun bir şekilde ortadan kaldırılması olduğu için, ölen hayvanlara otopsi işlemi yapılmadan, iki metre derinlikteki çukurlara bulaşık toprak ve altlıkla birlikte yakılarak veya üzerlerine sönmemiş kireç dökülerek gömülmesi sağlanmalıdır.

Şarbon etkenini almış olan hayvanlarda hastalık çok kısa sürede ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle özellikle kırsal yerleşim yerlerinde hastalanan ve ölmek üzere olup da kesilen hayvanların etlerine şüphe ile yaklaşılmalıdır. Veteriner hekimler tarafından gerekli kontrol ve muayenesi yapılmayan etler, kesinlikle tüketilmemelidir.