T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Özvatan'da Geleneksel Üretimin Tescillenerek Ekonomik Değere Dönüştürülmesi Proje Açılışı Gerçekleşti

Yayın Tarihi : 5.11.2018

Yeni ve Yenilenebilir Tarım Uygulamaları Mali Destek Programı Kapsamında Özvatan Kaymakamlığı ve Özvatan İlçe Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen "Özvatan'da Geleneksel Üretimin Tescillenerek Ekonomik Değere Dönüştürülmesi Projesi" açılış toplantısı 01.11.2018 tarihinde Özvatan'da gerçekleşti.

Toplantıya Özvatan Kaymakamı Menderes Topçuoğlu İl Müdürü Ayhan Temiz Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir ORAN Kalkınma Ajansı Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sibel SİLİCİ, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Raşit Uysal katıldı.

Hazırlanan Proje İle;  Özvatan Balı ve Çömlek Peyniri için yapılacak coğrafi işaret ve marka tescili ile Kayseri ili-Özvatan ilçesinde ülke ve bölge ölçeğinde aşağıdaki kazanımların sağlanması amaçlanmaktadır; Bal ve çömlek peyniri basta olmak üzere bölgede üretilen tarım ürünlerinin marka değeri, tanınırlığı ve rekabet gücü artacak, coğrafi işaret ve marka tescili yapılan her ürün diğer ürünler için teşvik edici olacaktır. Proje ile birlikte bu ürünlerin kimliği belgelenecek, standart üretimi, düzenli analizleri sağlanacak, ürün kalitesi ve pazarlama gücü yükselecek böylelikle bölgesel ve ulusal pazarlarda daha kolay yer bulacaktır. Proje, ekonomisi tarıma dayanan Özvatan ilçesinde kırsal ekonominin canlandırılabilmesi ve bölgesel ve ulusal ekonomiye katkının artırılması için etkili bir araç olacaktır. Diğer yandan, proje kapsamında yapılacak eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile tarım sektöründe insan kaynağının geliştirilmesi ve üretim yöntemlerinin standart hale getirilmesiyle bölgede ve ilçede tarımsal altyapının güçlendirilmesine destek verilecektir. Yine coğrafi işaretlerle marka değerine kavuşan ve katma değeri artan ürünler ve bu ürünler için proje kapsamında yapılacak tanıtım faaliyetleriyle birlikte, ülkemizin ve bölgemizin tarıma dayalı ticari potansiyelinin ve tanınırlığının artırılmasına katkı sağlanacaktır. Ayrıca, proje ile bu ürünlerin üretimi ve muhafazası için üreticiler tarafından kullanılan geleneksel bilgi kayıt altına alınacak, tescillenecek ve ilham verici bir model olarak kırsal bölgelerde sürdürülebilir kalkınmaya dönüştürülmesi sağlanacaktır.