T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Lisanslı Depoculuk Desteklemeleri İle İlgili Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 15.11.2018

''Lisans Alarak Faaliyet Gösteren Depolarda Muhafaza Edilen Tarımsal Ürünler İçin Kira, İlave Kira, Nakliye ve Analiz Ücreti Destekleme Ödemesi'' ile ilgili İlçe Müdürlüğü teknik personellerine yönelik olarak İl Müdürlüğümüzde toplantı düzenlendi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi ÇKS Birimi tarafından düzenlenen toplantıda,  Şube Müdürlüğü personelleri Ziraat Mühendisi Tamer TUTAR, Ziraat Mühendisi Gülseren ARIK ve Ziraat Mühendisi Ali ELVERİR tarafından ilçe müdürlükleri teknik personellerimize sunum yapılarak bilgi verildi.

Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Mısır, Çeltik, Pirinç, Mercimek, Nohut, Fasulye, Bezelye, Ayçiçeği için;

  • İlave Kira Desteği 3 TL/Ton/Ay ödenecek olup, buna bağlı olarak ton başına KDV dâhil 25 TL nakliye desteği, analiz başına da KDV dâhil 25 TL'yi geçmemek üzere analiz ücreti desteği ödemesi yapılacaktır.

İlk defa bu yıl üreticilere yönelik yapılacak İlave Kira, Nakliye ve Analiz Ücreti Destekleme ödemeleri yılda iki dönem olarak yapılacaktır. İlk dönem destekleme başvuruları 1 Kasım – 30 Kasım tarihleri arasında yapılacak olup,  ÇKS ye kayıtlı üretici veya üretici örgütlerinin bağlı oldukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine gerekli evraklar ile birlikte başvurmaları gerekiyor.

Lisanslı Depoculuk ile;

  • Hasat dönemlerinde oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi,
  • Ürün senetleri aracılığıyla bankalardan kredi ve finansman sağlamaları,
  • Tarım ürünleri ticaretinin standartları belirlenmiş ürünler üzerinden yapılması,
  • Tarım ürünleri ticaretinin kayıt altına alınması,
  • Tarım ürünleri üreticileri açısından kolay pazarlanabilen, iyi muhafaza edilen ve nakliye masrafları en aza indirilmiş bir sistemle istikrarlı ve daha yüksek bir gelir seviyesi elde edilmesi,
  • Tüccar ve sanayicilerimizce, kalitesi bilimsel kriterlere göre belirlenmiş ve fiyat istikrarı sağlanmış ürünlerin kolayca temini,
  • Tarım ürünlerinin, fizikî teslimine gerek olmaksızın ürün senetleri aracılığıyla ticaretinin yapılması hedeflenmektedir.