T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları” Konulu Eğitim Düzenlendi

Yayın Tarihi : 1.02.2019

Bakanlığımızın gıda güvenirliliği politikası; ülke genelinde "Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenilirliği" anlayışıyla, Kodeks Alimentarius ve Avrupa Birliği müktesebatı ile uyumlu mevzuat çerçevesinde etkin ve yeterli gıda denetimi ile tüketiciye güvenilir gıda arzının teminini sağlamaktır. Bu konudaki duyarlılığımız geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız söz konusu olduğunda bir kat daha artmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmeye her yaşta dikkat edilmesi gerekmekle birlikte okul dönemi çocuklarımızın beslenmesi daha fazla önem arz etmektedir. Okul dönemindeki çocuklarımız, günlük beslenmesinin en az bir öğününü okullarında hizmet veren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi yerlerde sağlamaktadır. Dolayısıyla bu gıda işletmelerinin genel ve özel hijyen koşulları önem arz etmektedir.

05.02.2013 tarihli ve 28550 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin 15 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendinde; "İşletmede çalışan personele gıda güvenilirliğinin sağlanması, insan sağlığının korunması ve gıdaya bulaşmaların engellenmesi amacıyla düzenli olarak eğitim verilir. Eğitim verilmesinin sağlanmasından gıda işletmecisi sorumludur." denilmekte olup gıda işletmecisi, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra yeni işe alacağı personelde eğitim şartını arayacak ve 31.12.2014 tarihinden sonra eğitim almamış personeli işletmesinde çalıştırmaması gerekmektedir.

Bu kapsamda Müdürlüğümüz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği yaparak 28 – 29-30-31 Ocak 2019 tarihlerinde örgün, yaygın ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışan personellere yönelik "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları" konulu eğitim düzenlenmiştir.

Eğitim, 28 Ocak 2019 tarihinde Kurumumuz Gıda ve Yem Şube Müdürü Cevdet AKYÜZ, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Osman MALKOÇOĞLU ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Habip BAŞKAN'ın açılış konuşması ile başlamıştır. İl Müdürlüğümüz personelleri Gıda Mühendisi Osman BAĞCI, Gıda Mühendisi Tevfik Fevzi ÖZSOY ve Tekniker Dilek ASDEMİR tarafından toplam 135 personele eğitim verilmiştir.

Eğitimde; gıda mevzuatı, güvenilir gıda, gıda hijyeni, gıdalarda bulunması muhtemel tehlikeler,  gıdaların bozulması ve bozulma nedenleri, gıda kaynaklı enfeksiyon ve zehirlenmeler, özel hijyen kuralları, personel ve işletme hijyeni, gıda maddelerinin işyerine kabulü ve işlenmesi gibi temel konular hakkında bilgi verilmiştir.