T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kayseri’den Tarıma “Bir Kutu İyilik” İle Farklı Bir Dokunuş

Yayın Tarihi : 28.08.2019

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, engellilerin niteliklerini dikkate alarak, uygun bir eğitimle üretim ağında yer alabilmelerini sağlamak düşüncesi ile "Engelli Kadınların Tarıma Kazandırılma Projesi"'ni hayata geçirmiştir. Yürütülecek olan bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında örnek bir kadın girişimi kooperatifi Tuğbahan İLGÜ liderliğinde kurulmuştur.

Kayseri Tarım ve Orman Müdürlüğü ile S.S. Bir Kutu İyilik Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi arasında imzalanan protokol ile "Engelli Kadınların Tarıma Kazandırılma Projesi" nin sürdürülebilirliği kooperatif aracılığı ile sağlanması hedeflenmiştir.

Kadın ve engellilerden oluşan S.S. Bir Kutu İyilik Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi

Engelli kadın ve kadın çiftçilerimizin arazi koşullarında aktif olarak çalışamamasından dolayı, engelli kadınların da çalışmasına uygun olarak inşa edilmiş meyve kurutma tesisinde kurutacakları meyve ve sebzeleri paketleyerek okul kantinleri, www.birkutuiyilik.com online web sitesi ve diğer pazarlarda yer alacak ve yurtiçi yurtdışına pazarlanacaktır.

Ülkemizde kadın ve engelliler için yürütülen birçok çalışma olmasına karşın; farklı engelli gruplarının engellerinden dolayı toplumsal yaşama tam ve eşit katılımı sağlanamamaktadır.

Dezavantajlı gurup olan engelli ve kadın bireylerin topluma katılımı ve iş sahibi olabilmeleri için çiftçilerimizin yetiştirdikleri ürünleri, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek tarımdan her zaman uzak tutulan engelli ve kadın çiftçilerimiz, kazanç elde etmeleri sayesinde tarıma kazandırılarak hayata tutunmalarına yardımcı olunacak, kadınların ekonomik, sosyal, kültürel hayata ve karar alma mekanizmalarının her düzeyine aktif katılımı özellikle yerelden başlayarak teşvik edilmiş olacaktır. Buna bağlı il ve ilçelerde tarımsal üretimin gelişimine katkı sağlanırken, ekonomik gelişimin kırsal bölgelere yayılımı sağlanması, üreticilerin öncelikle karlılık artışı ve karlılık artışına bağlı kapasite artışına yönelmesi sağlanırken, yeni girişimlere olanak sağlayacaktır. Nihai tüketicilere yönelik kuru meyve ve sebze ürünlerinin sağlık yönünden sağlayacağı katkılarda çarpan etki niteliğindedir.

Proje ile; engelli kadın ve kadın çiftçilerimiz, başta elma olmak üzere taze veya kurutularak paketlenmiş meyve ve sebze yöresel ürünlerini satışa sunmak için kendi işlerini kurmaları sağlanmış olacaktır. Ayrıca; günümüzde insanların sürekli koşturmaları arasında yeterli zamanının olmamasından dolayı sağlıklı beslenmeleri için zaman bulamamaktadırlar, yapılacak olan bu projeyle tüketicilerin bu koşturma sırasında sağlıklı kurutulmuş meyvelere kolaylıkla ulaşmaları hedeflenmektedir.

Proje sayesinde evlerinden dışarı çıkmayan engelli kadınlar istihdam edilerek her gün kendi iş yerlerine gitmeleri sayesinde öz güvenleri attırılarak engelli bireylerin sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama entegrasyonlarında en önemli unsur hayata geçirilecektir. Proje sonunda elde edilen başarı ile kamuoyunda engellilerin tarımda da engel tanımayacağı ispatlanacak ve diğer engelli bireylere ülke genelinde örnek teşkil etmesi sağlanacaktır.