T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Su Hayattır Su Kaynağındaki Hayat Balıktır

Yayın Tarihi : 28.08.2019

Pınarbaşı İlçemizden doğan, Zamantı Irmağının başlangıcında Şerefiye kaynağı üzerinde kurulu olan Uzunyayla Alabalık Tesis ziyaretine; İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN ile beraber Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli ALTINKAYA ve Kayseri'nin Basın-Yayın Temsilcileri, Pınarbaşı Kaymakamı Aziz Oğuz ALEMDAROĞLU ile İlçe Jandarma Komutanı ve beraberindekiler katılım sağlamıştır.

Kayseri'de su ürünleri yetiştiriciliğinin ilk alabalık tesisi 1987 yılında, Pınarbaşı ilçemize bağlı Yukarıkaragöz mevkiinde kurulmuştur. Kayseri, 2013 yılında 70 işletmede 11.225 ton alabalık üretimiyle, Türkiye içsu balıkları yetiştiriciliğinde denize kıyısı olmayan iller arasında 3'üncü sırada yer almıştır.

Kayseri'de su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip Temmuz 2019 tarihi itibariyle 39 alabalık işletmesi vardır. Bu işletmeler toplam 20.216 ton/yıl alabalık üretme kapasitesine sahiptir. Karasal alanda kurulu 5 büyük kuluçkahanede yıllık 185.000.000 adet yavru alabalık, 165.000.000 adet alabalık yumurtası üretimi kapasitesi bulunmaktadır. Bu üretim değeri ile Kayseri, Türkiye alabalık yavru ve yumurta ihtiyacının %37-40 kadarını karşılayabilmektedir. İlimizde en yoğun yetiştiricilik faaliyeti, 16 işletmenin yıllık toplam 14.100 ton su ürünleri kapasitesi ile Yamula Baraj Gölü'nde gerçekleşmektedir. Pınarbaşı ilçesinde bulunan büyük alabalık çiftliği ve kuluçkahaneler ile birlikte 15 adet tesiste bölgenin en leziz alabalıkları yetiştirilmektedir. Her yıl yayımlanan 'Su Ürünleri Yetiştiriciliği Desteklenmesi Hakkında Uygulama Tebliği' kapsamında;  yetiştiricilerimize 2003-2018 yıları arasında 54.164.326,68 TL su ürünleri destekleme ödemesi yapılmıştır.

Kaynak suları ve barajlarda kurulu olan tesislerde yapılan üretimle şehrimiz zaman içerisinde Türkiye'nin içsulardaki ilk üç alabalık üretim merkezinden biri haline gelmiştir. Tertemiz kaynak sularında üretilen alabalığımızın %90 kadarı ihracatla satılmakta, ancak sadece %10 kadarı iç piyasada tüketime sunulmaktadır. İlimiz balıkçılık sektöründe iç piyasadaki payın artırılabilmesi, temiz kaynaklarda titizlikle üretilen bu sağlık dolu balığı halkımızın daha çok tüketmesine bağlıdır. Bunun için tanıtım ve bilinçli tüketime yönelik faaliyetlerin, kamu ve sivil toplum kuruluşlarınca daha da arttırılması gerekir. Sağlıklı nesiller için balık haftada en az bir kez tüketilmelidir. Bu nedenle su hayattır, su kaynağındaki hayat balıktır.