T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mera Yaz Okulu Eğitimi Başladı

Yayın Tarihi : 16.09.2019

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Cayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Mera Yaz Okulu Eğitimi ilimizde 16 Eylül 2019 tarihinde Vali Yardımcısı Sayın Mehmet Sadik TUNÇ, Cayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı Koordinatörü Sayın Davut ÖZGÜR, il Müdürü Sayın Mustafa ŞAHIN, Mera Komisyonu Üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kursiyerlerin katılımları ile başladı.

Eğitimin açılış töreninde konuşma yapan İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN "Globalleşen dünyada, ülkeler arasında yaşanan rekabet ortamında, başarılı olmanın ve de bu başarıyı sürekli kılmanın en önemli şartı üretimde kârlılık ve verimliliktir. Üretimde kârlılık ve verimliliğin en temel ilkesi ise girdi maliyetlerinin düşürülmesidir. 

Hayvancılıkta üretim maliyetinin yüzde 60-70'ini yem maliyetleri oluşturmaktadır."Et meselesinin aslında ot meselesi" olduğu hepimizin malûmudur. Yem satın alarak kârlı hayvancılığın mümkün olmadığı bilinciyle yetiştirici ihtiyaç duyduğu yemi temin edecek kadar mera ve araziye sahip olması gerekmektedir. Ayrıca ülkenin en ücra köşesinde yetişen ve yetiştirilen tüm kaba yemleri zayi etmeden ete ve süte dönüştürecek düşük maliyetli sürdürülebilir bir hayvancılığın yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.

Türkiye'de küçükbaş hayvancılık özellikle meraların yaygın ve güçlü olduğu bölgelerde çok az girdi kullanımıyla sürdürülebilir bir şekilde yapılmaktadır. Küçükbaş hayvancılıkta ırk ıslahıyla verimliliği arttırmak, dolayısıyla daha iyi sürü idaresi ve bakım-beslemeyle ikizlik oranını yükselterek ve seleksiyonla kişisel verimi yüksek hayvanları elde tutarak yerli ırklarla daha kârlı küçükbaş hayvancılık yapmak mümkündür. Özellikle kırmızı et açığımızın kapatılmasında küçükbaş hayvancılık olmazsa olmazlarımız arasındadır. Bakanlık olarak hedefimizin yaklaşık 45 milyon olan küçükbaş varlığının 100 milyona ulaştırmak olduğunu bir kez daha belirtir bu hususta Kayseri İl Müdürlüğü olarak yoğun çalışmalarımız devam etmektedir.

Yetiştiricilikteki kaba yem ihtiyacının en ucuz ve en kolay temin edilebileceği kaynak Çayır, Mera ve Yaylaklarımızdır. Ancak başta ilimiz olmak üzere birçok yerde maalesef meralarımız yaz döneminde tüm kaba yem ihtiyacımızı karşılayabilecek seviyede değildir. Tabi bu hususta iklim ve meralar üzerindeki otlatma baskısı meraların bozulmasında en önemli unsurlar arasında yer almaktadır.

Çayır, mera ve yaylaklarımız, sürdürülebilir bir hayvansal üretim sağlanmasının yanı sıra, rüzgar ve su erozyonunun da kısmen önüne geçerek yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevrenin oluşması içinde elzemdir.

Ucuz yem kaynağı olan meralar, dünyada ve ülkemizde tarım alanı, yerleşim yeri ve sanayi alanı olarak farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Bu durumda mera alanları her geçen gün azalmakta, meraların azalması hayvan yetiştiricilerini daha pahalı yem kaynakları bulmak zorunda bırakmaktadır.

Özellikle küçükbaş yetiştiricilikteki en önemli kaba yem tedarikini sağlayan  meraların verimliliğini ve yararlılığını artırmak için arazi kullanımı planlanmalı, meralarda otlatma zamanı iyi ayarlanmalı ve erken otlatmadan kaçınılmalıdır. Bunun için her yıl yayınlanan "Valilik Genel Emri" bu hususlar konusunda neler yapılması gerektiğini talimatlandırmaktadır.

Mera Kanununun yürürlüğe girdiği 1998 yılında çalışmalarına başlayan ve ilk toplantısını 10.11.1998 tarihinde yapan Kayseri İl Mera Komisyonu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 1016 toplantı gerçekleştirmiştir.

İlimizde 6 konu uzmanı ziraat mühendisinin başkanlığında oluşturulan 9 teknik ekiple 4342 Sayılı Mera Kanunu hükümleri uyarınca tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları yürütülmektedir. 2019 yılı itibarı ile 505 yerleşim biriminin 498'inde tespit çalışmaları tamamlanmıştır.

İlimiz yüz ölçümünün yaklaşık % 40'ına tekabül eden 625.000 hektar mera alanının tespiti yapılmış olup, 7 yerleşim yerinde de tespit çalışmalarına devam edilmektedir. 456 yerleşim yerinde 568.000 hektar meranın tahdit işlemleri tamamlanmıştır. Tahsis çalışmaları ise 332 yerleşim yerinde tamamlanmış olup,  408.160 hektar mera ilgili yerleşim yerleri tüzel kişiliklerine tahsis edilmiştir.

İlimizde 2006 yılından itibaren ıslah amaçlı mera kiralaması, yapılmakta olup, 2019 yılı itibariyle 40.391 dekar mera alanı 137 bölüm halinde 88 kişi ve işletmeye 25 yıllığına ıslah amaçlı olarak kiralanmıştır. Yeni kiralama talepleri incelenmekte olup uygun görülenler için Bakanlıktan izin talep edilecektir.

Mera tecavüzleri ile ilgili olarak 2.231 parselde 22.329 dekar alanda işlem yapılarak Mera Kanununun 4 üncü maddesi kapsamında eski vasıf ve kapasitesine getirilme masrafı olarak yaklaşık 8.800.000 TL masraf kişi ve kurumlara tahakkuk ettirilmiştir.

4342 Sayılı Mera Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden bu güne kadar  620 adet Tahsis Amacı Değişikliği müracaatı yapılmış olup toplam 169.137 da alanda tahsis amacı değişikliği yapılmış yapılan bu değişikliklerin 33.316 dekarı toplulaştırma kapsamında yapılmıştır.

İlimizde bulunan yaylaklar Mera Kanununun yürürlüğe girdiği 1998 yılından günümüze kadar ilimiz nüfusuna kayıtlı ve il dışından gelen göçerlere mevsimlik olarak kiralanmaktadır. 2019 yılı Otlatma mevsiminde göçerlere 62 yaylak ihaleye çıkarılmış ihaleye çıkarılan yaylaklardan 56'sı 668.000 TL bedelle kiralanmıştır. İlimizde Mera yaylak ve kışlaklarla ilgili çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir.

Kayserimizde ilk kez düzenlenen Mera yaz okulunun başta ilimiz olmak üzere çevre illerimizden eğitime katılan arkadaşlarımıza mesleki bilgi birikimi anlamında katkı sağlayacağına inancım tamdır. Eğitimin İlimiz ve ülkemiz meralarına ve mera hayvancılığına faydalar sağlamasını temenni eder eğitime katkı sağlayacak olan bakanlık mensuplarına, değerli hocalarımıza teşekkürlerimi arz eder, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Sivas ve Yozgat İl Müdürlüklerimizden ve ilimizden bu eğitime katılan arkadaşlarımıza başarılar diler hepinizi saygı ile selamlarım." Dedi.

Kayseri Il Tarım ve Orman Müdürlüğünün ev sahipliğini yaptığı eğitime ilimizden 55, Sivas, Kırşehir, Niğde, Aksaray, Kırıkkale, Nevşehir ve Yozgat illerinden ise 15 teknik personel katılım sağlamıştır. Ülkemiz meralarının korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve daha etkin bir şekilde kullanımının temini amacı ile düzenlenen Mera Yaz Okulu Eğitiminde; 4342 Sayılı Mera Kanunu ve Uygulamaları, Mera Yönetimi, Mera Islah Çalışmaları, Mera Geri Dönüşüm projesinin Hazırlanması ve Uygulanması gibi önemli konularda bilgilendirmeler yapılacak olup, eğitim 20 Eylül 2019 Cuma günü kursiyerlere sertifikaları dağıtılarak sonlandırılacaktır.