T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yılbaşı Öncesi Denetimlerimiz Aralıksız Sürüyor

Yayın Tarihi : 31.12.2019

İlimizde sahte ve kaçak alkollü içkilerin piyasaya arzı ve tüketiminin önüne geçilmesi amacıyla İl Müdürlüğümüz denetim ekibinin uzun dönemdir ısrarla ve kararlılıkla gerçekleştirdiği denetleme faaliyetleri, Yılbaşı kutlamalarının da yapılacağı bugün İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN' in katılımlarıyla devam etmiştir. Gerçekleştirilen denetleme faaliyetleri ile ilgili İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN " Bakanlığımızın gıda güvenilirliği politikası; ülke genelinde "Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenilirliği" anlayışıyla sürdürülmektedir. Kodeks Alimentarius ve Avrupa Birliği müktesebatı ile uyumlu mevzuat çerçevesinde etkin ve yeterli gıda denetimi ile tüketiciye güvenilir gıda arzının teminini amaçlamaktadır.

İlimizde faaliyet göstermekte olan toplamda 282 adet Perakende Alkollü İçki Satışı ve 47 Adet Açık Alkollü İçki Sunumu yapan işletme bulunmaktadır.

İlgili gıda işletmeleri Kontrol Görevlilerimizce risk esasına dayalı denetim sıklığı çerçevesinde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında kontrole tabi tutulmaktadır. 2019 yılı içerisinde, ilgili gıda işletmelerine yapılan resmi kontroller sonucunda; Perakende Alkollü İçki Satışı yapan 3 işletmeye ve Açık Alkollü İçki Sunumu yapan 7 işletmeye 5996 sayılı Kanun kapsamında yasal işlem uygulanmıştır.

Ayrıca Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 2018 ve 2019 yılı içerisinde kaçak ya da sahte olduğunun değerlendirilmesi neticesinde el konulan şüpheli alkollü içeceklerden Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatları doğrultusunda Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesi Kontrol Görevlilerince 29 adet resmi kontrol yapılmıştır. Bu resmi kontroller sonucunda; insan sağlığını tehlikeye düşürüp düşürmediği ve Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği'ne göre uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla 188 adet numune alınarak Bakanlığımız yetkili Laboratuvarlarında analizleri yaptırılmıştır. Bu kapsamda numunelerin muayene ve analiz raporları sonuçları, Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği'ne göre değerlendirilmiş olup 31 adedin uygun olduğu; 157 adedinin uygun olmadığı tespit edilmiştir. Muayene ve analiz raporları uygun olmayan numune sonuçları Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü'ne bildirilerek sorumlular hakkında adli işlem yapılması sağlanmıştır. Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak; İlimiz tüketicilerinin sağlığı en önemli kriterimizdir ve bu konuda atılacak adımlarda şimdiye kadar edilmediği gibi bundan sonrada tereddüt edilmeyecektir. " diyerek 2020 yılının tüm halkımıza sağlık, mutluluk ve esenlikler getirmesi temennisinde bulundu.