T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kırmızı Et Sektörü Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 24.01.2020

İlimiz Kırmızı Et Sektör Temsilcilerinin katılımlarıyla 24.01.2020 tarihinde Kayseri Ticaret Borsası konferans salonunda kırmızı et üreticilerinin yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözümü için değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mustafa ŞAHİN, Kayseri Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bekir ÇİZMELİ, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman KÜÇÜK, Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan ARAS, Kurum Müdürlerimiz, Hayvancılık Genel Müdürlüğünden Veteriner Hekimler Zafer MAMUR ve M. Kürşat TORUN, STK temsilcileri ile Üreticilerimiz katıldılar.

İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN yaptığı konuşmada; "Bakanlığımız tarafından Türkiye genelinde besicilikle uğraşan üreticilerle yapılan toplantılarda, üreticilerin çoğunlukla yağlı kesim yaptırdığı, hayvanların besi olgunluğuna ulaşmış olmasına rağmen fazla beslenerek aşırı yağlandırıldığı dile getirilmiştir. Bu durumun besicilerin bir kısmının, karkas fiyatında yükselme beklentisinden dolayı kesime gelen hayvanı uzun süre elinde tutması            ve çoğunlukla geleneksel yetiştirme alışkanlıklarından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bu şekilde yapılan besicilikte besi maliyetleri yükselmekte, üretilen yağlı karkasın piyasa değeri düşük olmakta ve besicilik ekonomik olmaktan çıkmaktadır.

Bu çerçevede besiciliğin yoğun olarak yapıldığı belli illerde düzenlenen bu tür eğitimler ile sizlerin bilgilendirilmesi ve besi süresi ile bir farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır" dedi.

İlimiz Kırmızı Et Sektörü rakamlarını katılımcılar ile paylaşan İl Müdürü ŞAHİN " 0 ile 48 ay yaş arasında 177.754 adet erkek besi materyali bulunmaktadır. Ayrıca il genelinde 19 adet ruhsatlı kesimhane, 1 adet ruhsatlı hayvan pazarı (Develi), 3 adet kompost gübre üretim tesisi, 2 adet hayvansal yan ürün işleme tesisi bulunmaktadır.

2018 yılı ilk döneminde 417 yetiştiriciye 5.492 sığır için 1.373.000 TL, 2. Döneminde 1.535 yetiştiriciye 15.353 sığır için 3.838.250 TL, 3.döneminde 684 yetiştiriciye 4367 sığır için 1.091.750 destek ödemesi yapılmıştır. Toplam olarak: 2.636 yetiştiriciye, 25.212 adet sığır için 6.303.000 TL destek ödemesi yapılmıştır.

İlimizde 104.415 adet sığır kesimi ile 34.743 ton et üretimi, 18.804 adet küçükbaş kesimi ile 402 ton et üretimi sağlanmıştır " dedi.

Sektör Temsilcilerinin de yaptıkları sunumların ardından Üreticilerimizin sorularının cevaplanması ve görüş alışverişleri ile toplantı sonlandı.