T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Şeker Pancarı Yetiştiriciliği ve Münavebe” Konulu Eğitim Düzenlendi

Yayın Tarihi : 14.02.2020

Şeker pancarı dünyada ve ülkemizde tarıma dayalı sanayi üretiminde stratejik bir öneme sahiptir. Ülkemizde şeker, tamamen şeker pancarından üretilmekte ve yıllık yaklaşık 2.5 milyon ton üretimi ile Rusya, ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden sonra gelmektedir. Yaklaşık 350 bin çiftçi ailesi, yıllara göre 350-500 bin hektar arasında değişen ekim alanında şeker pancarı yetiştirmektedir. Şeker pancarı ülkemizde tarım sektöründe ve tarıma dayalı sanayi üretiminde önemli bir rol oynamakta ve yarattığı katma değerle önemini korumaya devam etmektedir. Şekerin ekonomik değerinin yanı sıra yarattığı sosyal faydası, istihdam boyutu ve çiftçiyi tarımsal üretime bağlı kılarak köyden kente göçü engelleyen kilit role sahip olması nedeniyle şeker pancarını önemli kılmaktadır.

 İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi teknik personeli olarak görev yapan Ziraat Mühendisi Selahattin BAĞ tarafından şekerpancarı yetiştiriciliği yapılan 13  İlçemizde görevli 31 teknik personele yönelik olarak "Şekerpancarı Yetiştiriciliği ve Münavebe" konulu eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir. Eğitimde şeker pancarının morfolojisi, iklim istekleri, ekim, bakım, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlıları, münavebe ile hasat gibi konularda bilgiler verilerek, şeker pancarı tarımında sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi ve topraklarımızın gelecek nesillere temiz olarak bırakılabilmesi için münavebenin önemi konularında bilgilendirme yapıldı.  

Eğitime katılan personellerinde ilçelerinde şeker pancarı tarımı yapan çiftçilere yönelik bu eğitim yayım çalışmalarının yapılması için bu toplantının düzenlendiğinin bilgisi verildi.