T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Etiketleme Yönetmeliği Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 17.02.2020

​Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hakkında bilgilendirme toplantısı İlimiz Kadir Has Kongre Merkezinde düzenlendi. Toplantıya İl Müdür Yardımcımız Sami YILMAZ, Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan AYDEMİR, Kayseri Sanayi Odası , Kayseri Ticaret Odası, , Kayseri Gıda Mühendisleri Odası temsilcilerinin bulunduğu 41 kişi katıldı.

Türk  Gıda  Kodeksi  Gıda  Etiketleme  ve  Tüketicileri  Bilgilendirme Yönetmeliği  26.01.2017  tarihli  ve  29960  mükerrer  sayılı  Resmi  Gazete'de  yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İl/İlçe Müdürlüğümüz Kontrol Görevlilerince yapılan resmi kontrollerde, İlimizde faaliyet gösteren ve ilgili Yönetmeliğin getirmiş olduğu yenilikleri uygulamakla yükümlü olan tüm gıda işletmecilerine yönelik bilgilendirme toplantıları devam etmektedir. İlimizde uygulamada birlikteliğin sağlanması ve mevzuatın uygulanabilirliği açısından, gıda sektörünün bağlı bulunduğu tüm Kurum ve Kuruluşlarının da konuya ilişkin bilgilenmeleri önem arz etmektedir.

Yeni  düzenleme  ile  öncelikle  Yönetmeliğin  kapsamı  toplu  tüketim  yerlerinde  son tüketiciye  sunulacak  gıdaları  ve  mesafeli  satış  dâhil  olmak  üzere  gıda  satış  yerlerinin sorumluluklarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

                Bununla  birlikte  son tüketiciye sunulacak olan hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi zorunlu hale getirilmiştir.

                 Bu kapsamda;

                -Hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde "yağ, doymuş yağ, trans yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz" gibi besin öğelerinin miktarlarının yer alması zorunlu hale getirilmiştir.          

                -Bununla birlikte; küçük ambalajlı gıdalar, üretici tarafından son tüketiciye veya yerel perakendecilere satılan küçük miktardaki gıdalar, sakızlar, maya, gıda katkı maddeleri, aroma vericiler, dökme satışa arz edilen vb. gıdalarda beslenme bildirimi zorunluluğu yoktur.

                -Besin öğesi tablolarının hazırlanması aşamasında, besin öğelerine ilişkin analizler gıda işletmeleri tarafından İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerinde yaptırılabilecek olup hesaplamalarda ise http://www.turkomp.gov.tr/ adresinde bulunan verilerden faydalanabileceklerdir.

                -Restoran, yemekhane, cafe gibi toplu tüketim  yerlerinde menü,  yazı tahtası  vb. aracılığıyla, gıdanın adı ve alerjen madde bilgisi ile alkol ve domuz kaynaklı bileşen kullanımına ilişkin bilgilerin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri 31.12.2019 tarihi itibariyle yeni Yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır. 31/12/2019 tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilir.

Toplantı Gıda ve Yem Şube Müdürlüğümüzde görevli Gıda Mühendisi Osman BAĞCI' nın sunumunun ardından katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.