T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Koronavirüs Gündem Başlığında Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 16.03.2020

İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda sektör temsilcilerinin de katılımlarıyla Koronavirüs gündem başlığında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN;

" Bakanlığımız gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar, gıda hijyenine ilişkin genel kuralların kontrolünü kamudan aldığı yetki ile eksiksiz yürütmektedir.

Malumunuz olduğu üzere Çin' in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı tehdit etmeye devam ettiği ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Koronavirüs, Ülkemiz içinde büyük risk oluşturmaktadır. Yaşanılan acı tecrübeler göstermiştir ki yeterli önlemi almakta geciken ülkelerde maalesef kayıplarda artış ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde benzeri olumsuzlukların yaşanmaması adına, Bakanlık olarak faaliyet alanımızda bulunan işletmelerde gıdanın hazırlanması, sunumu ve servis edilmesi sırasında virüsün yayılmasının engellenmesi amacıyla başlatılan bir dizi önlem paketi çalışması ivedilikle hayata geçirilecektir. Bu kapsamda;

1.İl ve ilçe müdürlüklerimizce gıda işyerlerinde Gıda Hijyen Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerinin sağlandığına yönelik denetimlerin artırılması;

2.Gıda İşletmelerinde hammadde tedariklerinde ve ürün teslimatlarında gerekli hijyen kurallarının en üst seviyede sağlanması (Örn. Karkas sevkiyatlarında stokinet veya gıda ile temas edebilir plastik poşetler vb. kullanılması);

3.Personelin sağlıkla ilgili takiplerinin yapılması, ateşli hastalığı olanların işletmeden sağlığına kavuşana kadar uzaklaştırılması ve personelin genel hijyen kuralları açısından bilgilendirilme eğitiminin sıklaştırılması;

4.Üretim işyerlerinde hijyen bariyerlerinin yapılması, el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipmanların eksiksiz, sağlam ve çalışır durumda olduklarının kontrolü, lavabo, duvar, zemin, tavan ve üretim alet ve ekipmanlarının ve personel sosyal alanlarının dezenfeksiyon sıklığının artırılması;

5.Koruyucu tedbirler kapsamında özellikle gıda ile temas eden çalışanların eldiven, maske ve bone kullanmalarının sağlanması;

6.Üretim, dağıtım, perakende satış yerlerinde çalışanlara ve toplu tüketim yerlerinde çalışan ve müşteri kullanımına ait lavabolarda sıvı sabuna ilave olarak dezenfektan solüsyonların kullanılması;

 

Konularında azami hassasiyet göstererek, geçirmekte olduğumuz bu zor dönemde vatandaşlarımızın yanlarında olmaya devam edeceğiz " dedi.