T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kazakistan’dan Kıbrıs’a Kadar Sertifikalı Çilek Fidesi İhracatı Kayseri’den Yapılıyor

Yayın Tarihi : 4.06.2020
Üzümsü meyveler grubunun en önemli meyve türü olan çileğin yetiştiriciliği ülkemizde son 50 yılda sürekli artış eğilimi göstererek 2019 yılı TÜİK verilerine göre 486.785 tona ulaşmıştır. Çilek yetiştiriciliği dünyanın karasal iklim bölgelerinde çok yıllık olarak yapılsa da, yetiştiriciliğin daha yoğun olarak yapıldığı subtropik kuşakta tek yıllık olarak yapılmaktadır. Yetiştirme teknikleri arasında farklılık bulunsa da "tek yıllık yetiştiricilik" yükseltilmiş seddelerde, plastik malç ve damla sulama sistemleri ile yapılmaktadır. 

Çilek yetiştiriciliğinde de diğer tüm tohum, fide, fidan üretim materyallerinde olduğu gibi sertifikalı fideler kullanılmalıdır. Yaygın olarak kullanılan fide tipleri Frigo, taze ve yeşil fidelerdir. Frigo fideler bahar aylarında dikilen anaç fidelerden oluşan yavru bitkilerin, tam dinlenmeye girdikten sonra kış ortasında sökülerek dikim zamanına kadar soğukta muhafaza edilmesiyle elde edilmektedir. 

İlimizde Develi bölgesinde 2019 yılında fide- fidan sertifikasyonu çalışmalarında 31.543.000 adet çilek fidesi sertifikalandırılmıştır. Türkiye genelinde sertifikalandırılan fidelerin yaklaşık olarak %50 si ilimizde üretilmektedir. Üretilen fidelerin çoğunluğu ülkemizin birçok bölgesine satılmakta ve bir kısmı da Irak, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan gibi çeşitli ülkelere ihraç edilmektedir.

Üretilen tohum, fide ve fidan ihracatı ön izne bağlı olup, bakanlığımızın ilgili kuruluşlarından gerekli izinleri alan firmalar yine Bitki Sağlığı ve Karantina bölümlerinde görevli inspektörlere başvurularını yaparak hastalık ve zararlı kontrollerini yaptırarak, alacakları "Bitki Sağlık Sertifikası" ile ihracatlarını gerçekleştirmektedirler.
Bu kapsamda ilimizden 2020 yılında şu an itibarıyla Kazakistan’a 1.040.000 adet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ise 96.000 adet çilek fidesi ihracatı gerçekleştirilmiştir.