T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Anıza Direk Ekimde Sağladığımız Başarı Hayvancılığa Önemli Katkı Sağlayacak

Yayın Tarihi : 10.06.2020

Ülkemizin kaliteli kaba yem açığının kapatılması açısından; Baklagiller Yem Bitkileri gerek ham protein oranının yüksek olması(%18-22) gerek toprağa azot bağlamaları gerekse diğer çoğu bitkiyle sorunsuz bir şekilde münavebe sistemine girebilmeleri nedeniyle hayvancılığın gelişmesi ve bitkisel üretimin devamlılığı için çok önemlidir. 

Bu nedenle İlimizde geçtiğimiz kasım ayında hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin kaliteli kaba yem açığının giderilmesi ve nadas alanlarının daraltılmasına yönelik %75 hibeli olarak 6 ton yem bezelyesi ve 20 ton Macarfiğ tohumu dağıtımı yapılmıştır. Dağıtılan tohumların 120 dekarının ekimi Kocasinan İlçemizde yapılmış olup yem bezelyesinin 10 dekarı Hasanarpa Mahallesinde anıza ekim olmak üzere toplam 20 dekar yem bezelyesi ve 40 dekarı anıza ekim olmak üzere 100 dekar Macarfiğ (30 dekar Höbek Mahallesi 10 dekar Hasanarpa Mahallesi)  dağıtımı yapılmıştır.   İlçemizde Macarfiği özellikle ikinci ürünün yetiştirilmesine en iyi olanak sağlayan baklagiller yem bitkisidir.   Ekilen çeşitler" asayiş" çeşidi Macarfiğ ve "Asas" çeşidi yem bezelyesi olup her iki çeşitte kuru ot verimleri yüksek çeşitlerdir. Asas çeşidi yem bezelyesi geç çiçek açtığından dolayı ilçemizde ilkbahar erken don zararından etkilenmeden yetişebilmektedir.

Kocasinan Höbek Mahallesinde yapılan Macarfiği hasatına İl Müdürümüz Mustafa Şahin, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çelebi ve üretim yapan çiftçiler katıldı.

Maliyetlerin düşmesi ve 1 yıl içinde iki hasat yapılmasının, Kayseri'yi ilerleyen yılarda önemli kaba yem üretim merkezi haline getireceğini söyleyen Şahin "İçinde bulunduğumuz arazi Kocasinan ilçesi Höbek Mahallesinde bulunuyor ve bu alanda Anıza Direk Ekim mibzeri ile Macar Fiği ekilişi yapıldı. Bugün biçme aşamasındayız ve görüyoruz ki anlattıklarımızı yerine getiren üreticilerimiz gerçekten güzel mahsuller almaya başladılar. Burada hedefimiz geniş alanlarda maliyetlerimizi düşürebilmek. Anıza Direk Ekim mibzeri ile ekime başladığımız zaman, bu arazide sürüm ve ikileme yapılmadı, kültüvatör çekilmedi. Sadece Anıza Direkt Ekim mibzeri içerisine tohumumuzu ve gübremizi koyduk. Tek seferde iki iş yapıldı ve çıkıldı. Görünen o ki neredeyse sulu bir tarladan aldığımız kadar Macar Fiği bu bölgeden hasat etmiş oluyoruz. Bizim açımızdan önemli olan vatandaşın maliyetlerini düşürebilmek. Bu maliyetler içerisindeki en önemli unsur da tarla içerisindeki sürüm, kültüvatör ve ikileme çalışmalarının azaltılması. Burada da bu faaliyetlerde başarılı olduk. İnşallah aynı tarlada bu sene, Sonbaharda yine sürüm yapmadan Macar Fiğ,  arkasından arpa ekilişini yapacağız. Böylece 1 yıl içerisinde neredeyse 1 buçuk ürün gibi düşünecek olursak, hem vatandaşın kendi ekonomisine ciddi katkılar sağlamış olacak hem de arazimizin çok büyük fayda sağlamasını gerçekleştirmiş olacak. Hayvancılığımızın da en önemli girdisi olan kaba yem ihtiyacımızın hızlı bir şekilde kapatılmasını sağlamış olacağız. Biz bununla beraber bakanlığımız ve belediyelerimizle birlikte, Sonbaharda yem bitkisi tohum desteğini bir kısım daha arttırmaya çalışacağız ve bunda da mümkün olduğu kadar Kayseri'nin tüm ilçelerinde Anıza Direkt Ekim Mibzerlerimiz ile ekim yapacağız ve Kayseri İç Anadolu bölgesindeki en önemli kaba yem üretim merkezlerinden birisi olacaktır" dedi.