T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

HUBUBAT TOHUMLUK ÜRETİM KONTROLLERİ

Yayın Tarihi : 23.06.2020
Tescili veya üretimi izinli olan çeşitlerin tarla ve laboratuvar kontrolleri yapılarak satışına izin verilen, çeşit saflığı sağlanmış ve adı belirli olan belgeli tohuma "sertifikalı tohum" denir.

"2006'da çıkarılan 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile ülkemiz tohumculuk sektöründe özel sektörün örgütlenmesi ve üretim sürecinde hızla yer almasıyla sertifikalı tohumluk üretimi 2002-2019 döneminde 145 bin tondan yaklaşık 8 kat artış ile 1 milyon 134 bin tona çıkmıştır (661.263 ton hububat tohumu). Son yıllarda tarımda kaydedilen gelişmeler sayesinde, üretimde, verimde, kalitede ve ihracatta artışlar gerçekleşmiştir. Ülkemiz, tohumluk konusunda kesinlikle dışa bağımlı bir ülke değildir.

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın tohumluk üretim ilkeleri doğrultusundan hareketle en son tohum üreticilerimizin 2019 yılında beyanları doğrultusunda 781 adet hububat tohumluk beyannamesi kabul edilmiş ve 8.295 ton tohum sertifikalandırılmıştır. 2020 yılı itibari ile 922 adet hububat tohumluk beyannamesi üretici firmalar tarafından beyan edilmiş olup, yaklaşık 33.000 da alanda ekiliş gerçekleştirilmiştir.
Tohumluk üretimi yapılacak alanlar çeşit karışımını önlemek için ön bitkiye dikkat edilerek seçilmeli, toprak hazırlığı çok iyi yapılmalı ve mutlaka izolasyon mesafesine uyulmalıdır. Tohumluk üretimi yapılacak alanlar yetiştiriciler tarafından sıklıkla kontrol edilmeli diğer tür ve çeşitlerin, hastalıkların görüldüğü bitkiler mutlaka sökülerek tarladan uzaklaştırılmalıdır.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Tohumluk Kontrolörleri tarafından yapılan incelemeler neticesinde tohumluk şartlarını yerine getiren alanlar, çeşit karışımına karşı dikkatli bir şekilde hasat edilmelidir. Hasat sonrası tohumlar gerekli izinlerini almış olan eleme tesislerinde zayıf, hastalıklı daneler, yabancı ot tohumları, farklı çeşitler, cansız maddeler temizlenir ve uygun partiler halinde sınıflandırılır. Tohumluk kontrolleri tarafından usulüne uygun olarak hazırlanan partilerden numune alınır ve alınan numuneler,  ilgili laboratuvarlara gönderilerek safiyet ve çimlenme analizleri yapılır. Standartlara uygun olanlara sertifikalı tohumluk raporu verilir.
Uygunluk verilen tohumluklar hastalıklara karşı ilaçlanır, paketleme ve etiketlenerek dağıtıma ve satışa hazır hale getirilirler.