T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kayseri’de Kimliksiz At ve Eşek Kalmayacak

Yayın Tarihi : 23.06.2020

Resmi Gazete de "Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik" yayımlandı.  Söz konusu yönetmelik, her yaş grubunda bulunan tek tırnaklıların bireysel olarak tanımlanmasını, tanımlamada kullanılacak yöntemi, malzeme tipi ve özelliklerini, numaralama sistemine dair teknik özellikleri, tanımlanan hayvanlarla bulundukları işletmelerin ve hayvan sahiplerinin kayıt altına alınmasını, bilgisayar destekli veri tabanının kurulması ve işletilmesini, tanımlanan hayvanlar ve bulundukları işletmelerle ilgili bilgi ve verilerin değişimini, sistemdeki tek tırnaklıların hareketlerinin takip ve kontrollerinin sağlanmasını, tek tırnaklıların sağlıklarına ilişkin bilgilerin kaydedilmesini, tanımlanan hayvanlar ve işletmelerin kontrol ve denetimlerini kapsıyor. Yönetmelikle, at, eşek ve bunların melezlerinden oluşan tek tırnaklı hayvanların kimliklendirilmesi zorunlu olmuştur.

Bu çerçeve de Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen veteriner hekimlere yönelik hizmet içi eğitimle Kayseri'de tek tırnaklı hayvanların kimliklendirilmesine yönelik çalışma başlatıldı. Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıya;  İl Müdür Yardımcısı Sami YILMAZ, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ergün TUĞLUK, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesi konu uzmanları ile ilçe müdürlüklerinde görevli veteriner hekimler katılmıştır.

Toplantıda, Veteriner Hekimlere 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe giren ve 2020 yılında tüm Türkiye'de başlatılacak "Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik" kapsamında oluşturulan "Tek Tırnaklı Kayıt Sistemi" nin tanıtımı ve uygulama esaslarına (çip takılması, mallein testi uygulaması gibi) ilaveten Türkvet ve Veteriner Bilgi Sisteminde yapılan yenilikleri içeren konular hakkında bilgiler verildi. Buna göre, yaşam boyu geçerli olacak tek tırnaklı kimlik belgesinde, hayvanın eşkâli, işaret ve nişaneleri kaydedilecek. Belgede, nişane ve işaretlerin çizildiği bir taslak şema ve kimliklendirme detaylarına ilişkin onaylı değişiklikleri açıklayan boş alan da bulunacak.

Yönetmeliğe göre kimliklendirilmeyen ve beraberinde kimlik belgesi veya veteriner sağlık raporu bulunmayan, belgelerinde yanlış bilgi olan tek tırnaklıların nakillerine ve hayvan satış yerlerine girişine izin verilmeyecektir.


Öte yandan yarış atlarının kimliklendirme işlemlerine Yüksek Komiserler Kurulu tarafından devam edilecek, Yüksek Komiserler Kurulu tarafından daha önce kimliklendirilen Safkan Arap ve İngiliz atları kimliklendirilmiş olarak kabul edilecektir.