T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yerli ve Milli Tohumun Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın Projesinin Tanıtımı ve Tarla Günü Yapıldı

Yayın Tarihi : 2.07.2020

Ülkemizde kamu ve özel sektör tarafından yapılan ıslah çalışmaları sonucunda elde edilen yerli tohum çeşitlerinin tohumluk piyasasındaki payı yıllara göre ortalama %35-40 arasında değişiyor. Bu oranın önümüzdeki yıllar içerisinde de %50'ye ulaşacağı düşünülüyor. İşte bu amaçla özel sektör tohumculuk firmalarımız ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı araştırma enstitülerimiz tarafından yapılan ıslah çalışmaları ile yerli ve milli, yüksek verimli ve kaliteli çeşitler ıslah edilmekte, modern yetiştirme teknikleri geliştirilmekte, hasat ve hasat  sonu muhafaza çalışmaları  ile de ürün kayıpları en aza indirilerek tarımsal hasılanın artması hedeflenmektedir.

Bu hedef doğrultusunda TAGEM (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü)' ne bağlı olarak faaliyet gösteren Enstitü Müdürlükleri ile  TSÜAB (Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği)' ne

üye özel sektör tarafından tescil ettirilen çeşitlerin  'Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın' sloganıyla yola çıkılarak İl müdürlüğümüzce ekimi  yapılan  demonstrasyon çalışmaları yerinde görüldü.

      Çiftçi şartlarında yapılan ekimler Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz  ve Araştırma Enstitü Müdürlüğü personelleri tarafından kontrol edilerek gerekli eğitim ve bilgilendirmeler yapıldı.

Proje kapsamında yapılan Tarla gününe Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan ,TSÜAB Başkanı Ahmet Yılmaz, Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Sönmez,  Ziraat odası Başkanları, Üreticiler ve TAGEM e bağlı araştırma enstitülerinde çalışan  teknik personellerin  katılımı ile "Yerli ve Milli Tohumun Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın Projesi"nin tanıtım programı düzenlendi.

 

Programda konuşan TAGEM Genel Müdürü  Özkan Kayacan, Kayseri'de 40'dan fazla çeşit yerli ve milli çeşidin denemesi yapıldığının altını çizdi ve  "Seneye Yahyalı da belkide yüzlerce çeşit olacak.48 araştırma Enstitümüz Islah konusunda kafa yoruyor. 2020 yılında sadece 72 çeşit ıslah edildi. Sayının artması çok avantaj sağlayacak. TAGEM çeşitleri sadece kavonoz değil, sahadaki çalışmaları ıslah etmek için çalışıyoruz. 41 ilimize tohum gönderdik bir kısmı TAGEM ve bir kısmı TSÜAB çiftçileri olmak üzere denendi. Daha fazlasını hep beraber yapacağız. Sanki yeni bir çeşit akşamdan sabaha değil 7-10 yıl arasında çıkıyor. Çeşit geliştirmek kolay bir iş değil. Sahada göreceksiniz. Türk mühendislerine güvenin, firmalardan daha yeni çeşitler ortaya çıkaracaklar. Türk çiftçisine sesleniyorum çoğu tohumda yurt dışından gelenlerle aynı kalitedeyiz. Yerli ve milli tohuma sahip çıkalım "ifadelerinde bulundu.

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mustafa Şahin  ise; artık Türkiye de kim ne kadar isterse hem Yerli hem de Milli tohuma ulaşabilme imkânına sahip. Kayseri evet bir sanayi şehri ama Kayseri Türkiye'deki tarım merkezi olma konusunda ciddi adımlar atıyor. Bugün burada hep birlikte göreceksiniz adı Fadime Ana olan, adı Ayten Abla olan birçok Yerli ve Milli tohumu kendi ülkemizde kendi ıslahçımız tarafından üretilip dünyanın birçok ülkesine ihraç edecek bir aşamaya geldi. Ben özellikle TSÜAB'a ve TAGEM'e minnet duyuyorum çünkü artık Kayseri üreticisi ve ülkemiz Yerli ve Milli tohuma çok rahatlıkla ulaşma imkânına sahip oluyor dedi.