T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Aspir Ekimi İle Ülkemizde Bitkisel Yağ Açığının Kapatılmasını Hedefliyoruz

Yayın Tarihi : 30.03.2021

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarafından 2021 yılı "Tarımsal Üretimin Arttırılması Projesi" kapsamında yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması, Atıl Tarım Arazilerinin üretime kazandırılması ve nadasa bırakılan alanların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan ve Bakanlığımızca onaylanmış "Kayseri Bölgesi Alt Havza" programındaki ilçelerde "Aspir Ekiminin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında 16.600 dekar alanda 2021 Mart-Nisan aylarında ekilmek üzere çiftçilerimize 83.300 kg sertifikalı aspir tohumu dağıtımı yapılmıştır. 

Ülkemizde yıllık 3 milyon ton olan bitkisel yağ ihtiyacının ancak 1,5 milyon tonu üretilebilmekte, ortaya çıkan yağ açığı ise ithalat yoluyla giderilmektedir. Ülkemiz kişi başına yağ tüketimi yıllık 19.7 kg iken, yağ üretimi yeterlilik derecesi %66,4'tür. Aspir bitkisi tohumlarında %35 oranında yağ bulunmaktadır. Tohumlarından elde edilen yağ oldukça kaliteli olup, yemeklik olarak tüketilebilmektedir.

Projemizin hayata geçmesiyle 16.600 da alandan 3.320.000 kg verim sağlanacak, 1.162.000 lt (232.400 adet 5 litrelik Pet bidon ) yağ üretimi gerçekleştirilecek ve aspir yağı üretim artışıyla bitkisel yağ açığının kapatılması yönünde atılım gerçekleştirilecektir.

İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN yaptığı açıklamada; "COVİD-19 salgını dolayısıyla bitkisel üretimde devamlılık ve güvenilir gıdaya erişebilme güvencesinin sağlanmasının önümüzdeki dönem için büyük önem arz ettiğini belirterek, "Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'nin talimatları doğrultusunda gerekli tedbirleri almaya devam ediyoruz. Ülkemizin yağ açığının kapatılması açısından kurağa dayanıklı bir yağ bitkisi olarak ön planda değerlendirilmesi gereken aspirin yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve aspir yetiştiriciliği mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.  Ülkemizdeki nadasa bırakılan işlenebilir tarım arazilerinin değerlendirilmesi ve ekim alanı ile üretim artışına paralel bitkisel yağ açığının kapatılmasında önemli bir adım atılmış olacaktır" ifadelerini kullandı.