T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kayseri'de Kuru Fasulye Üretimi Artıyor

Yayın Tarihi : 3.05.2021

Bakanlığımız 2021 yılı yatırım programı dâhilinde bitkisel üretimin artırılması ve kalitenin yükseltilmesi amacıyla 'Bitkisel Üretimi Geliştirmesi Projesi' uygulanmaya başlamıştır.

Kuru fasulye tohum dağıtımı için çiftçilerimizle bir araya gelen İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN konu hakkında yaptığı açıklamada ; "Türkiye'de yemeklik tane baklagiller içerisinde önemli bir yeri olan kuru fasulye, içerdiği protein oranının yüksek olması (%23–24) nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olup Milli yemeğimiz olarak bilinmektedir. İlimizde 2020 üretim sezonunda 24.069 dekar alanda kuru fasulye ekimi yapılmış ve 6.551 ton kuru fasulye hasadı gerçekleşmiştir." dedi

 

Ülkemizde yaygın olarak tüketilen kuru fasulye önemli bir bitkisel protein kaynağı olup, hızla artan nüfusumuzun beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Fasulye yetiştiriciliğinde birim alandan yüksek verim elde edilmesi gerek üretici gerekse ülke ekonomisi açısından önem taşımaktadır. Bilindiği üzere baklagiller; kurak alanlarda; toprağa azot bağlayarak doğal gübreleme yapan, topraktaki organik faaliyetleri canlandıran, bir sonraki ürün için azot ve su birikimi yapan, tuzu topraktan uzaklaştıran sera gazlarını azaltıcı etkide bulunan doğa ve toprak dostu materyallerdir. Ülkemiz topraklarının genelinin organik maddece fakir ve alkali topraklar olduğu düşünüldüğünde ekim nöbetinde kullanımının yaygınlaştırılması oldukça önemlidir.

 

İlimizde arz açığının azaltılması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması, toprak yapısının düzeltilmesi ve kuru fasulye üretim alanlarının artırılması için Müdürlüğümüz tarafından 2021 yılında yürütülecek olan 'Kuru Fasulye Üretiminin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında 14 ilçemizde sertifikalı kuru fasulye tohumu dağıtımları yapılmaktadır. Bugün projenin uygulandığı ilçelerimizde % 25 çiftçi, % 75 Bakanlık katkılı 782.500 TL bütçeli 50 ton sertifikalı yerli kuru fasulye tohumunu yaklaşık 800 çiftçimize 6.250 dekar alanda ekilmek üzere çiftçilerimiz ile buluşturuyoruz.