T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN "Kayserili Üreticilerimize 300 Milyon ₺ Aşan Destekleme Ödemesi Yapıldı"

Yayın Tarihi : 22.06.2021

​İl Müdürümüz Mustafa Şahin; İlimizde 2020-2021 Yılında Üreticilerimizin hesaplarına yatırılan Hayvansal ve Bitkisel Destekleme Ödemeleri, Kırsal Kalkınma Ekonomik Yatırımları, İlimizde dağıtılan tohum miktarları konularında basını bilgilendirdi.

Şahin yaptığı açıklamada, "11 Mart 2020 tarihinden bugüne dünya gündemini bir anda değiştiren Covid-19 pandemisi ülkemizde de birçok alışkanlıklarımızı değiştirmemize sebep olmuştur. Dünya da hiç alışık olmadığımız bir şekilde uzun süreli sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmış, birçok sektör evden çalışma uygulamasına başlayarak koruma kalkanı oluşturmaya çaba gösterilmiştir. Yaşadığımız bu olağanüstü süreç alışkanlıklarımızı değiştirmiş, önceliklerimizi sorgulatmış ve en önemlisi asgari şartlarda sahip olmamız gereken ihtiyaçlarımıza her daim kolay ulaşabilme konusunu tüm çıplaklığı ile önümüze koymuştur.

Her köşesinde ayrı bir güzelliği barındıran güzel ülkemiz bulunduğu jeopolitik konumu gereği ideal bir tarım ülkesi olarak yıllardır artan ivme ile üretime devam etmektedir. Yaşadığımız pandemi süresince bir çok ülkede gıdaya ulaşılabilirlik konusunda tereddütler yaşanırken bu durum ülkemiz için hiçbir zaman söz konusu olmamıştır.

Covid 19 pandemisi gıdaya ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya bir kez daha hatırlatmış oldu. Bu kapsamda ülkemizdeki tarımsal yatırımlara hızlı bir rağbet oluşmuş , ilimizde de bu talep ve yatırımlar gözle görülür bir şekilde artmaya başlamıştır.

2021 yılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destekleme Projesi kapsamında ilimiz oldukça önemli yatırımların uygulanacağı , bir çok önemli projenin hayata geçirileceği bir döneme girmiştir.

Toplam 6 ana başlıkta, 60 farklı proje, 63 Milyon ₺ yatırım bütçeli, 31,5 Milyon ₺ Hibe ödemesi ile bir önceki yıla oranla gerek proje sayısında gerekse üreticilerimize ödenen hibe miktarı ile 5 katlık bir artış söz konusu olmuştur.

Bu noktada bahsi geçen 6 ana başlığın detaylarına girmek istiyorum çünkü sizlerde göreceksiniz her bir başlık gerek ülkemiz gerekse ilimiz özelinde oldukça stratejik öneme sahip desteklemelerdir.

  • 8 projemiz Büyükbaş hayvancılık için sabit yatırımlar 23 Milyon ₺' lık yatırım tutarı ve 11,5 Milyon ₺' lik hibe desteklemesi ,
  • 9 adet projemiz Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması ile ilgili olup 18,5 Milyon ₺ yatırım bütçesi olup 9,2 Milyon ₺ hibe ödemesi,
  • 4 adet projemiz Çelik Silo ve Soğuk Hava Deposu projesi olup 12 Milyon ₺ bütçeli ve 6 Milyon ₺ Hibe ödemesi,
  • 4 Projemiz Yenilenebilir Enerji sektörü ile ilgili olup 4,3 Milyon ₺ yatırım bütçeli 2,1 Milyon ₺ hibe ödemesi,
  • 27 Projemiz aile işletmeciliğinin gelişimi amaçlı altyapı projesi olup 4,8 Milyon ₺ yatırım bütçesine sahip olup, 2,4 Milyon ₺ hibe ödemesi,
  • Tarla içi sulama sistemlerine ait 8 proje 553 Bin ₺ yatırım bütçesi ve 277 Bin ₺ hibe ödemesi ile gerçekleşecektir.

Yukarıda belirttiğim Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında Bakanlığımızın hibe ödemelerine ilaveten, 2021 yılının ilk altı ayı ilimiz tarımı açısından yürütülen proje çalışmaları ile oldukça yoğun mesai ile geçmiştir. Bu projeleri kısaca şu şekilde özetleyebilirim;

  • ORAN Kalkınma Ajansı ile yapılan 3,2 Milyon ₺ bütçeli 5 projemiz imzaları atılarak çalışmalarına başlanılmıştır,
  • Göçmen ve Yerli Koyun üreticilerinin entegrasyonu amacıyla FAO ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bakıcı istihdamı ve üretimin artırılması projesi,
  • Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile imzalanarak içerisinde bulunduğumuz yıl çalışmaları başlayan toplamda 7 adet proje 4 Milyon ₺' lık bütçe ile gerçekleşecektir.
  • "Koyunlar Çoğalıyor, Meralar Şenleniyor Projesi" ile İlimizde 11 ilçede, her ilçede 5 aileye toplamda 55 aileye 19 dişi akkaraman ve 1 erkek akkaraman koyun olmak üzere toplam 1100 adet akkaraman cinsi koyun dağıtımı yapılacaktır.

Üreticilerimize Bakanlık olarak gerçekleştirdiğimiz hibe ödemelerinin yanında 2021 yılında Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında üreticilerimize toplamda 703.250 kg. Buğday, Aspir, Fasulye, Adi Fiğ, Korunga, Macar Fiği ve Nohut tohumu dağıtımı yapılmış olup, 3,5 Milyon ₺ değerinde gerçekleşen bu tohum dağıtımı ile zor dönemlerden geçen üreticilerimizin yanında olmaya gayret gösterdik.

2020 yılı üretim sezonunda faaliyet gösteren üreticilerimize;

  • Bitkisel Üretim                              : 167 Milyon ₺
  • Hayvansal Üretim                         :   99 Milyon ₺
  • Su Ürünleri Üretimi                      :     4 Milyon ₺
  • Kırsal Kalkınma Desteklemeleri :      1,56 Milyon ₺

olmak üzere toplamda 272 Milyon ₺ destekleme ödenmesi yapılmış olup takvim dahilinde ilerleyen dönemlerde süreci tamamlanan desteklemeler için ödemeler devam edecektir. 2020-21 dönemi için bizleri sevindiren nokta ise kırsal kalkınma hibe ödemelerindeki artışın yanında, üretim desteklemelerinde her ne kadar ödeme takvimine alınacak kalemler olsa da Tarım ve Orman Bakanlığının Kayseri' ye yaptığı tarihin en yüksek destekleme ödemesi rekor bir değer ile bu yıl olacağı net bir şekilde görülmektedir.

TÜİK verilerine göre işsizlik oranı % 12,8 , GSYH oranı 44.211 ₺ ile tam bir sanayi şehri olan ilimizde, tüm olağanüstü şartlar ve sınırlı imkanlara rağmen gerçekleşen bu rakamlar bizleri ziyadesi ile menün etmektedir.

İçerisinde olduğumuz takvim münasebetiyle malumunuz kurban bayramına yaklaşmaktayız. Vatandaşlarımızı alacakları kurbanlık hayvanları; hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden almaları konusunda uyarmak istiyorum. Ayrıca alınacak kurbanlıklar konusunda gerek il/ilçe müdürlüklerimiz gerekse hayvan pazarlarında bulunan veteriner hekim arkadaşlarımız vatandaşlarımızın bilgi taleplerini karşılama noktasında süreç boyunca yanlarında olacaklardır. Özellikle dikkat edilmesi gereken husus olarak; sürdürülebilir hayvan varlığı için, kulak küpesi olmayan hayvanların alınmaması ve damızlık niteliği olan dişi hayvanların kesilmemesi gerekir.

İçerisinde bulunduğumuz 2021 üretim yılının üreticilerimiz için bereketli olması temennisi ile sözlerimi tamamlayarak, katılımlarınız için siz değerli basın mensuplarına teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.