T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yerli ve Milli Çeşitlerimizin Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın Projesi Çeşitlerinin Hasadı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 6.07.2021

"Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" sloganıyla yola çıkılarak Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Türkiye Tohum  Sanayicileri ve Üreticileri  Alt  Birliği  (TSÜAB)  arasında 12.12.2019 tarihinde  imzalanan  protokol  kapsamında Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü' ne  bağlı  olarak  faaliyet gösteren Enstitü Müdürlükleri ile TSÜAB'a üye özel sektör firmaları tarafından tescil ettirilen yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları 2019-2020 üretim sezonunda ilimizde ilk kez İl Müdürlüğümüz aracılığı ile Bünyan ilçesinde başlatılmıştı.

2020-2021 üretim sezonunda yelpaze genişletilerek, çalışmalarımızda daha çok ilçe ve çiftçimizin Yerli ve Milli Tohumlarla tanışması adına faaliyetlerimize Develi, Kocasinan, Özvatan, Felahiye ve Melikgazi ilçelerimiz de dahil edilmiştir. 

İlimizde 2020-2021 hububat ekim döneminde; Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Tekfen Tarımsal Araştırma Üretim ve Pazarlama Anonim Şirketi  tarafından tescil edilen TEKFEN 1013, TEKFEN 2064, TEKFEN 2071, TEKFEN 2038 ekmeklik buğday çeşitlerinin ekimi 5'er dekarlık alanlarda ve ayrıca Şube Müdürlüğümüz bünyesinde yapılan demonstratif çalışmalar kapsamında Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescil edilen "Ayten Abla",  "Şanlı",  "İmren" buğday çeşitleri ile "Burakbey", "Asil" ve "ANKA-06" arpa çeşitlerinin ekimi 2,5 dekarlık alanlarda Develi ilçesi Sindelhüyük Mahallesinde  gerçekleştirilmişti.

 Mezkur çeşitlerin hasadı, İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN, İl Müdür Yardımcımız Ayhan TEMİZ, Koordinasyon ve Tarımsal Şube Müdürü Funda KILIÇ GÜNEY, Develi Ziraat Odası Başkanı Mehmet MURAT, Koordinasyon ve Tarımsal Şube Müdürlüğü ile Develi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçilerimizin katılımı ile gerçekleştirildi. 

 Burada yaptığı konuşmada İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN; 
"Tarım alanlarının daraldığı ve tarımın iklime bağlı koşullarla şekil aldığı tarım sektöründe, rekabette ayakta kalabilmek için tarımsal yeniliklere açık olmak ve gelişen teknolojiyi takip etmek gerekmektedir. Bunun için sertifikalı, yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara, soğuğa, kuraklığa, yatmaya mukavemeti yüksek, dane dökmeyen ve harman kabiliyeti iyi olan yerli ve milli çeşitlerimizin kullanılması çok önemlidir ve biz bu işin üstünde ısrarla durmaktayız. Burada yakalanan ivme gerek bundan sonraki çalışmalarımız ve gerekse komşu illerin yapacağı çalışmalar için bir ışık olacaktır. İçinde bulunduğumuz hasat sezonunun ülkemize ve çiftçilerimize bereket getirmesi temenni ediyorum." dedi.