T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Aspir Ekili Arazilerde Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Uzman Personeli İncelemelerde Bulundu

Yayın Tarihi : 14.07.2021

Aspir bitkisi sapı, yaprakları, çiçekleri, tohumları ve küspesinden ekonomik değere sahip ürünler elde edilen tek yıllık bir endüstri bitkisidir. Aspir tohumları %25-45 arasında yağ içermekte ve bu yağdan hem sofralık hem de biodizel olarak küspesinden ise hayvan yemi olarak faydalanılmaktadır. Taç yapraklarından elde edilen boya maddesi tekstil ve gıda sanayinde kullanılmaktadır.

Kuraklığa diğer yağ bitkilerine göre nispeten daha dayanıklı olması çiftçiler tarafından tercih sebebi olmaktadır. İlimizde 2020 yılında yaklaşık 4.000 dekar alanda yapılan Aspir tarımı İl Müdürlüğümüzün yapmış olduğu projeler ile 20.000 dekara yükselmiştir.

Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Sevgi AYTEN ile birlikte 12-13.07.2021 tarihleri arasında İlimiz Kocasinan, Bünyan ve Pınarbaşı ilçelerinde aspirde yeşil kurt zararlısının yoğunluğunun belirlenmesi ve mücadele olanakları üzerine incelemelerde bulunuldu.