T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Coğrafi İşaret Alan Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peyniri Üretimi İçin Geri Sayım Başladı

Yayın Tarihi : 28.10.2021

Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peyniri, 1850 yılından sonra Kafkasya'dan göç eden Çerkesler tarafından üretilen ve günümüze kadar önemini koruyarak üretimine devam edilen geleneksel bir peynirdir.

Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peyniri; adı geçen coğrafi alanda tam yağlı inek veya koyun sütünden üretilen, sütün kaynama noktasında fermente peyniraltı suyu eklenerek asit ve ısı etkisiyle pıhtılaştırılan, oluşan pıhtıya sepetlerde kalıp halinde şekil verilen, dış yüzeyi iri kaya tuzu ile tuzlanan, kısa sürede kabuk bağlayan, taze veya üretildiği alanda doğal ortamında kuzey rüzgârlarına maruz bırakılarak 15 gün kadar doğal ortamında dinlendirildikten sonra tüketilen, uzun süre dayanabilen yarı sert geleneksel bir peynirdir.

Kurulumu yapılan tesis de incelemelerde bulunan Mustafa Şahin yaptığı açıklamasında: "Pınarbaşı Belediyesi, Birleşik Kafkasya Derneği, Pınarbaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesinin birlikte yapmış olduğu çalışma neticesinde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 14.04.2021 tarihinde Pınarbaşı Uzunyayla Çerkes Peyniri adı ile Coğrafi İşaret tescili alınmıştır.

Peynirin üretimi için Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığının paydaş olduğu ve Birleşik Kafkasya Derneği tarafından ORAN Kalkınma Ajansına sunulan proje çerçevesinde Pınarbaşı İlçesi Örenşehir Mahallesinde yer alan eski Jandarma Karakolu tadilat yapılarak peynir üretim tesisi haline getirilmiş ve üretim için gerekli alet ekipmanların ön kurulumu gerçekleştirilmiştir.

Tadilatın tamamlanıp alet-ekipmanların çalışır hale getirilmesi ve gerekli izinlerin alınmasına müteakip üretime başlanacaktır." İfadelerini kullandı.