T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 176. Yıldönümü Törenle Kutlandı

Yayın Tarihi : 10.01.2022
Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 176. Yıldönümü dolayısı ile Erciyes Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törene;  İl Müdürümüz Mustafa Şahin’in yanı sıra Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Sönmez, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Ali Koç, Ziraat Fakültesi öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı. 
Şahin törende yaptığı konuşmasında:”10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy’de Mekteb-i Zirai Şahanede (Halkalı Ziraat Meslek Lisesi) başlayan Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 176. Yıldönümünün bütün meslektaşlarıma, mesleki eğitimi veren bütün hocalarıma kutlu olmasını temenni ederek sözlerime başlamak istiyorum.
Başta istiklal şairimiz Mehmet AKİF ERSOY gibi bir şahsiyetin Öğrencilik ve Eğitimcilik de yaptığı Mekteb-i Zirai Şahane olmak üzere bunun gibi birçok tarımsal eğitim kuruluşlarında görev yapmış hocalarımdan hayatta olanlara sağlıklı bir ömür, ebediyete irtihal edenlere ise rahmet diliyorum. 

Bende Zirai Eğitimime Malatya Ziraat Meslek Lisesine 1983 yılında ortaokuldan sonra başladım ve daha sonrasında yükseköğrenimime devam ederek Zirai Eğitimime başladığım meslek lisesinde de bir müddet derslere girme şerefine de ulaştım.

Tarım, insanın beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, tarıma dayalı sanayinin hammaddesi olması ve dışa bağımlılığı önlemesi gibi yüce bir hedefe hizmet eden ana sektörlerden en önde gelenleri arasındadır. Öneminin daha iyi kavradığı ve son 3 yıl içerisinde dünyanın her noktasında etkisini gösteren Covid-19 pandemisi sonrasında gördük ki bugünlerde tarımın değişen ekonomik koşul ve şartlara uyum sağlayabilmesi için teknoloji ve eğitimle daha fazla iç içe olunması gerekmektedir. Çiftçiyi bilgi ile buluşturan, bilgi ve teknik arasında köprü vazifesi gören iyi eğitimli Ziraat Mühendislerine günümüzde daha çok ihtiyaç duyulmakta ve bu ihtiyaç ziraat mühendislerinin görev ve sorumlulukları önemini daha da arttırmaktadır.  Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan mesleğimizin çalışma alanı sadece bitkisel ve hayvansal üretimi ile sınırlı olmayıp, endüstriye hammadde temininden tarımsal kaynaklı enerji üretimine, hatta küresel ısınmanın kontrol altına alınmasına kadar pek çok bakımdan Ziraat Mühendisliği önem taşımaktadır.

Kıymetli meslektaş adaylarım mesleğinizi sevin, üretimin ne kadar kutsal olduğuna inanın ve işinizin en iyisi olmak için çaba gösterin çünki bu meslek kıyamete kadar kalacak ve önemini yitirmeyecektir. 

Bu duygu ve düşüncelerle; üzerimde emeği olan değerli Eğitimcilerim başta olmak üzere tüm mezun olacak meslektaş adaylarıma yaşamları boyunca sağlık ve başarı diler, bu mesleğe emek vermiş tüm meslektaşlarıma ve hocalarıma şükranlarımı sunarım.” Dedi.
Konuşmaların ardından plaket sunumuyla tören sona