T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

7 İlçemizde 70 Üreticimize Arı Ürünleri Eğitimi

Yayın Tarihi : 8.06.2022

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ZENGİNLEŞTİRİLEN BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİYLE ARICILIĞIN VE YENİLİKÇİ ARI ÜRÜNLERİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI projesi kapsamında arı dağıtılan 7 ilçede 70 üreticimize   Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel SİLİCİ tarafından verilen #Apilarnil ve #Perga üretimi eğitimleri tamamlandı.   Eğitimler hakkında açıklama yapan SİLİCİ; "Apiterapi, sağlığı korumak ve tedaviye destek amaçlı olarak arı ürünlerinin kullanıldığı geleneksel ve tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olup 2014 yılında Sağlık Bakanlığımız tarafından yönetmeliği çıkarılmıştır. Arı ürünleri arasında bal ve polen  çok bilineni olsa da, son yıllarda bilimsel çalışmaların da artmasıyla propolis, arı sütü gibi ürünlerin, ülkemizde bilinirliliği artmıştır. Bununla birlikte dünyada gerek takviye gıda gerekse ilaç ya da kozmetik hammaddesi olarak perga ve apilarnil gibi değerli ürünlerin kullanıldığı çalışmalar artmaktadır.

Apilarnil, biyolojik olarak aktif özellikleri olan bir arı ürünüdür. Petek gözleri kapanmadan önce, 7 günlük larva aşamasında hasat edilen erkek arı larvası ve besininden oluşan homojenatın toplanması ve toz haline getirilmesiyle elde edilmektedir. Apilarnil, homojen ve sütümsü bir maddedir, sarımsı gri renkte, ekşimsi tattadır. Kolaylıkla olgunlaştırılmaktadır ve ham formunda derin dondurucuda saklanmaktadır.

Dünya çapında seksen milyon insanın çocuk sahibi olamamaktan etkilendiği bildirilmektedir. Antioksidan, antimikrobiyel ve androjenik etki gösterdiği bilimsel çalışmalarla gösterilen apilarnilin dünyada en fazla kullanımı infertilite (kısırlık) tedavisine destek olmasıdır.

Polen de günümüze kadar en fazla bilinen arı ürünü iken bal arısı yavrularını beslemek için poleni değil pergayı kullanmaktadır. Perga (arı ekmeği) petek gözlerinde polenin depolanması ve fermente edilmesiyle oluşmaktadır.  Polenden daha güçlü besin içeriğine sahiptir. Probiyotik özelliği nedeniyle obeziteden bağırsak sistemi hastalıklarına karşı apiterapide değişik hastalıkların tedavisine destek olarak kullanılmaktadır.

Bu projede arıcıların farkında olmadığı ancak önemli ek gelir desteği sağlayacağı bal ve polen dışındaki önemli arı ürünlerini tanıtmak, üretimi ve depolama koşullarını teorik ve uygulamalı eğitimlerle öğretmektir." dedi.