T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kayseri’de İlk Kez %100 Yerli 56 Hububat Çeşidi Bir Arada

Yayın Tarihi : 1.12.2022

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından bakanlığımızın yerli ve milli hedeflerine uygun şekilde iklim değişikliğinden kaynaklı olarak etkisi gün geçtikçe artan kuralık ve diğer tüm abiyotik stres faktörlerine karşı dayanımı yüksek çeşitlerin geliştirilmesi çalışmaları sürdürülmektedir. Günümüzde temel gereksinimlerin karşılanabilmesi ve değişen koşullara uyum sağlanabilmesi amacıyla üretici ve tüketici talepleri doğrultusunda yeni çeşitlerin geliştirilmesi, kalitenin arttırılması ve hasat sonrası kayıpların azaltılması büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla geliştirilen çeşitlerle ilgili olarak vejetasyon süresince gözlem yapmak amacıyla farklı lokasyonlarda denemeler kurulması bölgeler bazında uygun çeşitlerin belirlenebilmesi açısından gereklidir.

Bu kapsamda ilimiz Felahiye İlçesinde 40 parsel, Sarıoğlan İlçesinde 44 parsel, Bünyan İlçesinde 40 parsel olmak üzere toplamda 124 parsele 56 çeşidin ekimi gerçekleştirilmiş olup, ekimi gerçekleştirilen çeşitlerin hepsi yerli ve milli çeşit olup; 31 buğday, 16 arpa, 7 yulaf, 1 tritikale ve 1 çavdar çeşidi kullanılmıştır.

Uygulama ile ilgili Felahiye ilçesinde yerinde incelemelerde bulunan İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN konu ile ilgili açıklamasında; "Bakanlığımız Araştırma Enstitüsü Müdürlüğündeki ıslahçı arkadaşlarımızın geliştirmiş olduğu çeşitleri Felahiye, Bünyan ve Sarıoğlan olmak üzere üç ayrı lokasyonda deneme parselleri kurduk. Buradaki amaç bölgedeki üreticileri bir araya getirerek yapılan çalışmaların sonuçlarını görüp önümüzdeki yıl özellikle kurağa dayanıklı çeşitlerden alınacak sonuçlar Kayseri'de yapılacak ekilişlere yol gösterecek. Yapılan çalışma civar iller için de örnek bir çalışma olacak.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden ekip arkadaşlarımız burada. Kendilerine yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Bakanlığımız, araştırma enstitüleri ile bu konuda son yirmi yılda çok ciddi yol kat etti. Ülkemiz tohumculuk sektöründe sayılı ülkeler arasına girdi. Kendi tohum ihtiyacımızı karşılayıp artık ihraç eder konumdayız. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür eder bereketli olmasını temenni ederim" ifadelerini kullandı.

Üretim sezonunda enstitüler ile iş birliği içinde ekilen çeşitlerin vejetasyon süresi boyunca fenolojik gözlemleri gerçekleştirilerek, hasat sonrası rekolte verileri ile değerlendirilecektir. Geniş kapsamlı olarak yürütülen denemelerde çeşitlerin yöreye adaptasyonları da belirlendikten sonra tarla günü etkinlikleri ile bölge çiftçilerimize tanıtımları yapılacaktır.