T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kayserimizde Yumurtadan İhracata Balıkçılık Sektörü

Yayın Tarihi : 26.05.2023


Kayseri, Türk Somonunun üretim ve ihracatının önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu alabalık yavrularının %40'ını da üretmektedir. Bu gelişmeleri yakından takip eden İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN, faaliyete geçen su ürünleri işleme tesislerine ziyarette bulundu.

İç Anadolu Bölgesi'nin tarım, hayvancılık ve su ürünleri bakımından önemli bir şehri olan kadim Kent Kayseri'de balık üretim serüveni, Pınarbaşı ilçesinde 1500 metre rakımda Zamantı Irmağı üzerindeki kuluçkahanelerde yumurtadan başlar ve Bahçelik Baraj Gölü ile Yamula Baraj Gölünde yetişmiş somon olarak biter.

Yaklaşık 80 personel istihdam eden tesiste günlük 60 ton balık işlenebilmektedir. Kayseri'deki üreticilerin yanı sıra Isparta, Sinop, Elazığ ve Kahramanmaraş gibi illerden getirilen balıklarda bu tesislerde işlenmektedir.

İşleme sonrası tüketilecek hale getirilen balık ürünleri ihracatı ile ekonomiye yıllık 30 milyon doların üzerinde katkı sağlamaktadır. 2022 yılında İlimizde üretilen 4 bin 250 ton Türk somonu başka illerde işlenmekteyken, açılan tesisler sayesinde artık ürettiğimiz balıklar yine ilimizde işlenmektedir. Üretimini yaptığımız Türk somonunun % 98'i ihraç edilmek üzere Kayseri'de işlenmeye başlanmıştır. 2023 yılında 6 bin ton balık ve balık ürünleri ihracatı hedeflenmektedir.

Kayserimiz bu yıl 6 bin ton Türk Somonu üretimi ve yavru alabalıklar ile Ülke ekonomisine 45 milyon dolar civarında bir katkı sağlayacaktır.