T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kayseri’de Hububat Demonstrasyonu

Yayın Tarihi : 24.07.2023

​Bakanlığımız, Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilen Yerli ve Milli çeşitlerin tanıtımının yapılması ve İlimize adaptasyon kabiliyetinin belirlenmesi ve üretimde alternatif olarak kullanılması amacıyla 57 hububat çeşidi Sarıoğlan, Bünyan ve Felahiye İlçelerimizde denendi.

İl Müdürümüz Mustafa Şahin'in Sarıoğlan deneme parselinde yaptığı çeşit tanıtımına Kayseri Millet Vekili Sayın Ayşe Böhürler, ilgili paydaşlarımız ve üreticilerimiz katıldı.

Deneme materyali olarak; Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen, Bozkır, Taner, Armağan, Selçuklu, Bayındır, Şehzade, Meke, Avşar, Zorlu, Türköz, Tuğra, Buhara, Yavuz, İkonya, Sırçalı Buğday çeşitleri, Ayrancı, Baykara, Keykubad, Fırtına Arpa çeşitleri, Özer Tritikale ve Cerit Çavdar çeşidi,

Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen, Çavuş, Kürşad, Fazılbey, Ayaz, Vehbi bey, Demirhan Buğday çeşitleri ve Anka-06, Asil, Sayım-40, Zeynelağa Arpa çeşitleri, 

Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce geliştirilen, Anafarta, Gelibolu, Katea 1, Pehlivan, Yüksel, BBVD-24 2022, Saban, Albaşak, Değirmen, Köprü, Damla Buğday çeşitleri, Hasat, Ocak, Harman, Bolayır, Yağmur, Ekim, Pınar, Martı Arpa çeşitleri ve Kaymaklı, Küçükyayla, Halkalı, Kırklar, Kahraman, Kınalı, Aday Yulaf çeşitleri kullanıldı. 

İl Müdürü Mustafa ŞAHİN yaptığı açıklamada; Demonstrasyon, yeni bir materyal veya yöntemi göstermek, karşılaştırma imkânı vererek insanları ikna etmek için hazırlanmış pratiğe ve göze hitap eden mahalli şartlarda yapılan tarımsal bir gösteridir. Bizde çiftçilerimizin görerek ikna olma ve öğrenme alışkanlığı üzerinden hareketle, İlimizin önemli değerleri olan tohumculuk firmalarımızın da desteği ile üç farklı lokasyonda 57 hububat çeşidiyle 126 parselde demonstrasyon kurduk. Ekilişleri 29-30 Kasım 2022 tarihlerinde Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün desteği ile gerçekleştirdik. Bulunduğumuz Sarıoğlan demonstrasyonunda 28 Buğday, 12 Arpa, 4 Yulaf ve Tritikaleden oluşan 45 yerli ve milli tohum çeşidimiz kullanıldı. Çiftçi şartlarında yaptığımız demonstrasyonlardan elde edeceğimiz sonuçlar projelerimizde ve tavsiyelerimizde bize rehber olacak, yol gösterecektir.

Çalışmalarımıza vermiş oldukları desteklerinden dolayı, Bakanlığımızın güzide kuruluşları Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne teşekkür ediyor, çiftçilerimize ve tohumculuk firmalarımıza hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.