T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kırım Kongo Hastalığı İle Mücadele Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 23.08.2023

İlimizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile mücadele çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Sami YILMAZ değerlendirmelerde bulundu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının keneler tarafından insanlara bulaştırılan, erken dönemde tedavi edilebilen, bazı durumlarda ölüme neden olan bir hastalıktır. Hastalığının taşıyıcısı kenelerdir. Genellikle otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan, küçük oval şekilli, 8 bacaklı bir böcektir. Keneler uçmazlar ve sıçrayamazlar. Yerden ve otların uçlarından yürüyerek vücuda tırmanırlar. İnsanlardan ve hayvanlardan kan emer ve kan emerken de virüsleri bulaştırırlar. Keneler hayvanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olmazlar.

Hastalık özellikle Orta Anadolu ile Orta ve Batı Karadeniz bölgelerinde görülmektedir. İlimizin bu bölgeler içerisinde olması ve dağlık bir coğrafyaya sahip olması da ilimizde kene ile mücadelenin önemini artırmaktadır. Kenelerin birçok çeşidi vardır. Her kene Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olmaz. Ancak hangi kenenin hastalık yapıp yapmadığı yetiştirici tarafından anlaşılmayacağından tüm kenelere karşı aynı önlemler alınmalıdır. Kene mücadelesinde en kolay uygulanan ilaçlar sırttan dökmeli ilaçlardır. Çünkü bu tür ilaçlar süte geçmez ve gebeliğe etkisi yoktur. Uygulama şekli çok kolaydır.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan mücadele programı çerçevesinde; Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı yönünden riskli olduğu tespit edilen 10 ilçedeki 31 Mahallede kene mücadele programı başlamıştır. Bakanlığımız tarafından bütçesi gönderilerek, İl Müdürlüğümüz tarafından temin edilen ilaçların ücretsiz olarak kullanılmak üzere dağıtımları yapılmıştır. Dağıtılan 3560 kutu ilaç ile 19.682 adet büyükbaş hayvanın kenelere karşı korunması sağlanmıştır.​