T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SÜT ANALİZİ YAPTIRAN İŞLETMELER DESTEKLENİYOR

Yayın Tarihi : 29.08.2023

            Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına ilişkin 2019/64 Sayılı Tebliğ kapsamında; Sözleşmeli usulde sanayiye arz edilecek çiğ inek sütünün, bileşimindeki yağ ve protein değerlerine göre sınıflandırılması sağlanarak,  çiğ süt üretiminde kalitenin artırılmasını ve üretici gelirlerinin yükseltilmesi ile süt ürünleri üretiminde verimliliğin sağlanması amaçlanmaktadır.

            Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında protokol imzalanmıştır. Bu protokol çerçevesinde: Nisan-Eylül 2023 Döneminde  çiğ inek sütünü analiz yaptırmak isteyen üreticilerimizin, üyesi/ortağı olduğu üretici/yetiştirici örgütüne (Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Birliği ve Kayseri Bölgesi Hayvancılık Kooperatifine) başvuru yapmaları gerekmektedir. Altı aylık süreler içerisinde bir kez analiz yaptırmaları halinde altı aylık verilen çiğ süt miktarı üzerinden  destek alınmaktadır.

            30.09.2023 tarihine kadar çiğ inek sütü analiz yaptıracak olan üreticilerimize; analiz sonucundaki sınıflandırmaya göre, 6 aylık süt üretimlerinin tamamı için litre başına 01 ila 10 kuruş destekleme ödemesi yapılacaktır. Sınıf tespiti yapılırken, tabloda ki yağ ve protein değerinin aynı anda sağlaması gerekmektedir. Sağlanamadığı durumlarda bir alt sınıftan ödeme yapılmaktadır.

 

Çiğ inek sütü, protein ve yağ değerlerine göre aşağıda yer alan tablodaki gibi sınıflandırılır:

SınıflarProtein Değeri (%)Yağ Değeri (%)
Ekim - MartNisan - EylülEkim - MartNisan - Eylül
A Sınıfı3,20 ve üzeri3,10 ve üzeri3,60 ve üzeri3,50 ve üzeri
B Sınıfı3 ≤ protein değeri <3,23 ≤ protein değeri <3,13,3 ≤ yağ değeri <3,63,2 ≤ yağ değeri <3,5
C Sınıfı2,9 ≤ protein değeri <32,9 ≤ protein değeri <3yağ değeri <3,3yağ değeri <3,2