Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KAYSERİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
    • İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
    • HUKUK BİRİMİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    KAMU HİZMET STANDARTLARI
    YEMEKHANE OTOMASYON SİSTEMİ
    MİSAFİRHANE
  • E-HİZMETLER
    TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASI, KULLANILMASI VE PLANLANMASINA DAİR YÖNETMELİK
    KÜPE SORGULAMA
    MERA VALİLİK GENEL EMRİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNİN DİKKATİNE
    ÇKS VE DESTEKLEMELER
    • MEVZUAT
    • BAŞVURU TARİHLERİ
    • BAŞVURU EVRAKLARI
    • 2024 ÜRETİM YILI İL VE İLÇE BAZINDA DESTEKLEMELER
    • 2025 ÜRETİM YILI İL VE İLÇE BAZINDA DESTEKLEMELER
    BKÜ TAKİP SİSTEMİ UYGULAMA KILAVUZU
    İÇ KONTROL ANKETİ
    TEKNİK BİLGİLER
    • TARIM TAKVİMİ
    • TARIMSAL İSTATİSTİKLER
    • ZİRAİ MÜCADELE
    • HAYVANSAL ÜRETİM
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
    • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
    • TARIM ARAZİLERİNİN BÖLÜNMESİNE SON
    EBYS EVRAK DOĞRULAMA
    MİRAS VE SATIŞ İŞLEMLERİ
    DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ VERGİ NUMARASI VE BANKA HESAP NUMARASI
    AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞI
  • PROJELER
    BİTKİSEL ÜRETİM
  • YAYINLAR
    İSTATİSTİKLER
    HAYVANCILIK İSTATİSTİKLERİ
  • BASIN
    GENEL TARİHİ
    COĞRAFİ YAPI
    ARAZİ DURUMU
    OVALARIMIZ
    ARAZİ DURUMU
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Bünyan’da Aspir Üretimi ve Yağı

13.09.2017 / Gösterim Sayısı : 1139 / Arşiv

​Yalancı safran, Amerikan safranı ve boyacı safranı gibi isimlerle de bilinen, tek yıllık, geniş yapraklı, sarı, kırmızı, turuncu, beyaz ve krem renklerinde çiçeklere sahip, dikenli ve dikensiz tipleri olan, kurağa dayanıklı ve ortalama yağ oranı % 30-50 arasında değişebilen bir yağ bitkisi olan Aspir bitkisinin, Güney Asya orijinli olduğu, ilk olarak Asya kıtasının güneyinde, Ortadoğu bölgesinde ve Akdeniz ülkelerinde ekildiği bilinmekte ve tüm dünyaya buradan yayılmış olabileceği kabul edilmektedir. Hatta milattan önce ekildiği bilinen ve yaklaşık 3500 yıl önce Mısırda ekilmesi nedeniyle, bu bitkinin buradan yayıldığı da kabul edilmektedir.

Aspir bitkisinin çiçeklerinde amino asitler, mineral maddeler ve bazı vitaminlerin (B1, B2, B12, C ve E) bulunmasından dolayı sağlık alanında zayıflamak için, ateş düşürücü olarak, kusmayı teşvik ettiği için zehirlenmelerde panzehir olarak ve kabızlığa karşı (ishal yapıcı) öğütülmüş aspir tohumları hardal yağı ile karıştırılarak romatizmaya karşı merhem olarak kullanılması, Gıda alanında, kavrulmuş aspir tohumları nohut, buğday ve arpa ile karıştırılarak çerez olarak tüketilmektedir.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zeki BÜYÜKTANIR yaptığı açıklamada "Aspir bitkisi, Kuraklığa dayanıklı olduğundan İlçemizin hemen hemen her tarafında, özellikle atıl durumda olan alanlarda, ekonomik olarak getirisi fazla olan diğer bitkilerin yetiştirilemeyeceği alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilecek bir bitkidir. Ekim alanı 3000 -4000 da arasında ekiliş mevcut olup, Bünyan Merkez ve Büyük Tuzhisar, Sultan Hanı, Musaşeyh mahallelerinde üretilmektedir. Aspir Tarımının İlçemizde yaygınlaştırılması için İlçe Müdürlüğümüzde görevli teknik personeller koordineli olarak üreticilerimizle çalışmaktadır.

Bünyan İlçemizde Biodizel olarak kullanılması amacıyla yetiştirilmiş, daha sonraları ise tohumundaki yağı için yetiştirilmeye başlanmıştır. Aspir yağını çıkaran 2 Ruhsatlı işletme mevcut bulunmakta olup, soğuk pres yöntemleri ile yağı çıkarılarak bölgesel olarak tüketilen, hemde Türkiye piyasalarına arz edilen bir bitkidir. Aspir bitkisi, yağı alındıktan sonra geriye kalan küspe, içerdiği % 25' e varan ham protein oranıyla (ortalama % 22-24) hayvancılıkta iyi bir yem kaynağıdır.

Toprak bakımından çok da seçici olmamakla birlikte yazlık bir bitki olduğundan bahar ayında, sıraya ekim yapan mibzerler ile yapılacaksa ekimi yapılabilmektedir. Yaprakların büyük bir bölümünün tamamen kuruduğu ve tablaların elle kolaylıkla harmanlanabildiği ve tanelerin tamamen beyaz renk aldığı dönem hasat zamanı gelmiş demektir. Hububat hasadı yaptığımız biçerdöverler ile hasat işlemi yapılmaktadır" dedi.


Fotoğraf Galerisi (14)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Bakan Yumaklı, Kayseri'de Tohum Dağıtım Töreni ...
...
Bakan Yumaklı, "Bu Sene Kurbanlıkla İlgili Hiç ...
...
Kayseri’Mizde Tarımsal Üretimin Planlanması To ...
...
Ağırnas Mimarsinan Kadın Girişimi Üretim Ve İş ...
...
Tarımsal Üretim Planlama Toplantısı Yapıldı
...
İl Müdürü Bülent Saklav'ın Göreve Başlama Mesa ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Sümer Yeni Mahalle 7. Cadde No:59 Posta: 38090 Kocasinan / KAYSERİ

  • Telefon : (0352) 338 21 44 - 46 - 47

  • Faks : (0352) 338 07 71

  • E-Posta : kayseri@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI