Halk tarafından bilinen adıyla “Yerli Somon”, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kararıyla artık “Türk Somonu” olarak raflardaki yerini aldı ve bu kapsamda çeşitli kampanyalar düzenlendi.
Omega-6 açısından Norveç Somonu'na göre daha zengin olan ve artık yeni ismiyle “Türk Somonu” olarak adlandırılan yerli somonda 2018 yılında iç sularda 105.000 ton, denizlerde ise 9.600 ton olmak üzere son iki yılda ciddi bir üretim gerçekleştirilmiştir.
İl Müdürümüz Mustafa Şahin; "Seyhan Nehri'nin kaynağını oluşturan Zamantı Irmağı’nın başlangıç kısımlarındaki Şerefiye, Subatan ve Karagöz Dereleri, su kalitesi bakımından yavru alabalık üretimine çok uygundur. Bu kaynaklar üzerinde kurulmuş 5 büyük alabalık kuluçkahanesinde, 185 milyon adet gözlenmiş yumurta, 165 milyon yavru balık üretilmektedir. Ülkemizin yavru alabalık ihtiyacının yaklaşık % 37' si, diğer bir deyişle ülkemizdeki her üç alabalıktan biri ilimizde üretilmektedir. Kalite ve lezzet olarak “Norveç Somonu” nu geride bırakan “Türk Somonu” yurt dışındaki alıcılarında ilgisini çekmekte ve Rusya’dan Japonya’ya kadar birçok ülkeye ihracat yapılmaktadır " dedi.
Yamula Barajı'nda 528 da. alanda kurulu 14.050 ton kapasiteli 16 işletmede 2019 yılında 193 ton, 2020 yılında 1.400 ton somon balığı üretimi gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki yıllarda üretimin 2.500 tona çıkarılması için gerekli planlamalar yapılmış olup, konuyla ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.
Bilindiği üzere Bakanlığımızın 2023 yılı su ürünleri ihracat hedefi olan 1 milyar dolara, daha 2019 yılı sonunda ulaşıldığı için, 2023 yılı ülke hedefi 2 milyar dolara revize edilmiştir.
Bu hedefe ulaşmada ‘’Türk Somonu’’nun doğuşuna katkı sağlayan KAYSERİ Türk Somonu marka’sının anıldığı şehir olarak, ülkemiz toplam su ürünleri üretimine sürekli yaptığı katkılarla lokomotif kent olmaya devam edecektir.