Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KAYSERİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
    • İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
    • HUKUK BİRİMİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    KAMU HİZMET STANDARTLARI
    YEMEKHANE OTOMASYON SİSTEMİ
    MİSAFİRHANE
  • E-HİZMETLER
    TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASI, KULLANILMASI VE PLANLANMASINA DAİR YÖNETMELİK
    KÜPE SORGULAMA
    MERA VALİLİK GENEL EMRİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNİN DİKKATİNE
    ÇKS VE DESTEKLEMELER
    • MEVZUAT
    • BAŞVURU TARİHLERİ
    • BAŞVURU EVRAKLARI
    • 2024 ÜRETİM YILI İL VE İLÇE BAZINDA DESTEKLEMELER
    • 2025 ÜRETİM YILI İL VE İLÇE BAZINDA DESTEKLEMELER
    BKÜ TAKİP SİSTEMİ UYGULAMA KILAVUZU
    İÇ KONTROL ANKETİ
    TEKNİK BİLGİLER
    • TARIM TAKVİMİ
    • TARIMSAL İSTATİSTİKLER
    • ZİRAİ MÜCADELE
    • HAYVANSAL ÜRETİM
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
    • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
    • TARIM ARAZİLERİNİN BÖLÜNMESİNE SON
    EBYS EVRAK DOĞRULAMA
    MİRAS VE SATIŞ İŞLEMLERİ
    DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ VERGİ NUMARASI VE BANKA HESAP NUMARASI
    AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞI
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    İSTATİSTİKLER
    • BİTKİSEL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ
    • HAYVANCILIK İSTATİSTİKLERİ
  • BASIN
    GENEL TARİHİ
    COĞRAFİ YAPI
    ARAZİ DURUMU
    OVALARIMIZ
    ARAZİ DURUMU
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Kasaplarda Hazır Kıyma ve Ambalajsız Kanatlı Eti Artık Satılamayacak

27.03.2015 / Gösterim Sayısı : 765 / Arşiv

​13 Mart 2015 tarihi itibariyle Et ve Et ürünleri Tebliğinde yapılan değişiklikler yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten sonra özellikle kasaplarda ve marketleri et reyonlarında hazır kıyma satışının ve açıkta parçalanmış kanatlı eti satışının yasaklandı.

Perakende işletmelerde ( kasap, market, şarküteri vb.) kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir. Çiğ kırmızı etler ise; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışarıdan et proteini katılamaz. Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilir.  Bu Tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu tebliğe uygun olur.

Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur.  Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamaz. 

Kasaplarda ve marketlerin et reyonlarında ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez. Üretim tesislerinde geleneksel et ürünlerinin (fermente sucuk ve pastırma) üretimi sırasında işleme basamaklarından biri olan kurutma işlemi dış mekândan kaynaklanabilecek herhangi bir bulaşı olmaması ve gerekli koruyucu tedbirlerin alınması şartıyla doğal şartlarda gerçekleştirilebilir.

Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere '%100', '%100 Dana eti' ya da '%100 göğüs eti' gibi ifadeler/logolar kullanılamaz.  Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilir.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı olarak kullanılamaz. Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar; satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerlidir.

İhracat amaçlı üretilmiş olan mekanik olarak ayrılmış etlerin ve ürünlerinin, yurt içinde onaylı işletmeler arası sevkiyatına ihracat yapılması kaydıyla izin verilir." Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamaz. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz.

İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yapılacak denetimlerde bu şartlarda üretim ve satış yapmayan işletmelere Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri tebliğine aykırılıktan yasal işlem uygulanacaktır. Tüketicilerimizin özellikle ambalajsız kanatlı ürünleri ve hazır kıyma konusundaki şikayetlerini Alo 174 Gıda Hattı vasıtasıyla İl Müdürlüğümüze ulaştırmaları büyük önem arzetmektedir.

Son Haberler
...
Meralarımıza Yeniden Hayat Projesi
...
Bakan Yumaklı, Kayseri'de Tohum Dağıtım Töreni ...
...
Bakan Yumaklı, "Bu Sene Kurbanlıkla İlgili Hiç ...
...
Ağırnas Mimarsinan Kadın Girişimi Üretim Ve İş ...
...
Tarımsal Üretim Planlama Toplantısı Yapıldı
...
İl Müdürü Bülent Saklav'ın Göreve Başlama Mesa ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Sümer Yeni Mahalle 7. Cadde No:59 Posta: 38090 Kocasinan / KAYSERİ

  • Telefon : (0352) 338 21 44 - 46 - 47

  • Faks : (0352) 338 07 71

  • E-Posta : kayseri@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI