Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KAYSERİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA BİRİMİ
    • İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
    • HUKUK BİRİMİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    KAMU HİZMET STANDARTLARI
    YEMEKHANE OTOMASYON SİSTEMİ
    MİSAFİRHANE
  • E-HİZMETLER
    TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASI, KULLANILMASI VE PLANLANMASINA DAİR YÖNETMELİK
    KÜPE SORGULAMA
    MERA VALİLİK GENEL EMRİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNİN DİKKATİNE
    ÇKS VE DESTEKLEMELER
    • MEVZUAT
    • BAŞVURU TARİHLERİ
    • BAŞVURU EVRAKLARI
    • 2024 ÜRETİM YILI İL VE İLÇE BAZINDA DESTEKLEMELER
    • 2025 ÜRETİM YILI İL VE İLÇE BAZINDA DESTEKLEMELER
    BKÜ TAKİP SİSTEMİ UYGULAMA KILAVUZU
    İÇ KONTROL ANKETİ
    TEKNİK BİLGİLER
    • TARIM TAKVİMİ
    • TARIMSAL İSTATİSTİKLER
    • ZİRAİ MÜCADELE
    • HAYVANSAL ÜRETİM
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
    • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
    • TARIM ARAZİLERİNİN BÖLÜNMESİNE SON
    EBYS EVRAK DOĞRULAMA
    MİRAS VE SATIŞ İŞLEMLERİ
    DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ VERGİ NUMARASI VE BANKA HESAP NUMARASI
    AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞI
  • PROJELER
    BİTKİSEL ÜRETİM
  • YAYINLAR
    İSTATİSTİKLER
    HAYVANCILIK İSTATİSTİKLERİ
  • BASIN
    GENEL TARİHİ
    COĞRAFİ YAPI
    ARAZİ DURUMU
    OVALARIMIZ
    ARAZİ DURUMU
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksKayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Cevizlerde Aşı Kalemlerinin Alınması ve Muhafazası

16.03.2017 / Gösterim Sayısı : 21491 / Arşiv

​Ceviz aşıları diğer meyve ağaçlarında uygulanan aşılardan yapılış ve zaman olarak farklıdır. Çünkü cevizlerin özsuyu olan juglans maddesi bulunmaktadır. Aşılama da yapacağımız kesimlerde bu özsu aşı kalemlerimize zarar vermekte ve aşının tutumuna mani olmaktadır. Bu nedenle aşı yapılış tarihinden en az 15 gün önce anaçlarda aşı yerlerinin kesimi yapılarak bu suyun akıtılması gerekir. Ceviz aşısında  kallus oluşumu yani aşının tutması için ortalama 25 derece sıcaklık bulunması gerekir. Gece gündüz sıcaklık farkının 10 dereceden fazla olmaması gerekir, ayrıca aşı yerinin ve kalemlerin nemini kaybetmemesi için gerekli uygulamalar yapılmalıdır. Uygulanacak aşı metodu kabuk aşısı (çoban aşı) 'dır. Cevizlerde kabuk aşısı diğer meyve ağaçlarından farklı olarak anaçlar patladıktan sonra yapılır. Buda Nisan ayının son haftası ile 10 Mayıs tarihleri arasıdır.  Aşı kalemleri gözler uyanmadan Mart ayı sonunda alınmalıdır. Öncelikle aşı kalemi alacağımız ağaçlarda herhangi bir hastalık ve zararlı bulunmamalıdır. Çalışacağımız malzemeler steril olmalıdır. Çünkü  aşı kaleminde bulunan hastalık ve zararlıların sağlam ağaçlara bulaşmasına neden olur. Bölgemizde bulunan geç açan ve soğuklardan fazla zarar görmeyen genellikle her yıl verim verebilen olabildiğince kalite kriterlerini bulunduran yerli çeşitlerimizden seçilmelidir. Bu nedenle yetiştiricilerimiz bölgelerinde bulunan cevizleri araştırmalı ve uygun ağaçlardan kalem almalıdır. Burada en önemli kıstas cevizlerin geç açması olmalıdır. Diğer özellikler ikinci planda kalmalıdır. Geç açan yabancı çeşitlerde Fernor ve tozlayıcısı Fernette (Mayıs ayı başı) bulunmasına rağmen bu çeşitlerin adaptasyon denemeleri yapılmadığından tavsiye edilememektedir. Kalem alacağımız ağaçlar belirlendikten sonra gözler patlamadan ağaçların güney kısımlarından güneşi gören en az işaret parmağı kalınlığında, pişkin,  kalem rengi koyu kahverengi olan bir yaşındaki sürgünlerden alınır.  İhtiyacımız olan kadar kalem alındıktan sonra boylama yapılarak streç film ile hava almayacak şekilde paket yapılır. Sonra kalemin ince tarafı yani uç tarafı aşağıya gelecek şekilde buzdolabının sebze-meyve bölümüne dik olarak yerleştirilir.  +4 derecede iki ay bu şekilde muhafaza edilerek aşılama zamanına kadar burada tutulur.  Öz suyun akması için aşılama zamanından en az 15 gün önce anaçtaki aşı yerinin kesilmesi gerekir. ​ için aşılama zamanından en az 15 gün önce anaçtaki aşı yerinin kesilmesi gerekir. 

Fotoğraf Galerisi (8)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Bakan Yumaklı, Kayseri'de Tohum Dağıtım Töreni ...
...
Bakan Yumaklı, "Bu Sene Kurbanlıkla İlgili Hiç ...
...
Kayseri’Mizde Tarımsal Üretimin Planlanması To ...
...
Ağırnas Mimarsinan Kadın Girişimi Üretim Ve İş ...
...
Tarımsal Üretim Planlama Toplantısı Yapıldı
...
İl Müdürü Bülent Saklav'ın Göreve Başlama Mesa ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Sümer Yeni Mahalle 7. Cadde No:59 Posta: 38090 Kocasinan / KAYSERİ

  • Telefon : (0352) 338 21 44 - 46 - 47

  • Faks : (0352) 338 07 71

  • E-Posta : kayseri@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI