İncesu'da, bağ bozumu sonrası toplanan üzümler geleneksel yöntemler kullanılarak, kış sofralarının vazgeçilmezi lezzet ve şifa kaynağı pekmez haline getiriliyor.
Merkeze bağlı, Kumbağı Mevkiinde organik tarım yaparak, yetiştirdiği üzümler ile pekmez üreten Çiftçi İbrahim DEMİRÖRS geleneksel pekmez yapımını uygulamalı olarak anlattı. Çiftçi DEMİRÖRS; “Bağ bozumu zamanında kesilen üzümler kasalara konularak önce bol suyla yıkanır ve süzdürülür. Temizlenen üzümler torbalara konulur ve şırahanede ezilerek şırası çıkarılır. Elde edilen şıra mayalanması için derin kazana aktarılır. İçerisine yeteri kadar pekmez toprağı ilave edilir. Bu özel toprak şıranın asitliğini gidermek için kullanılır. Derin kazanda el yakma sıcaklığına ulaşana kadar ısıtılır ve bir gün dinlendirilir. Ertesi gün şıra kıl heybelerde süzülerek topraktan arındırılır. Daha sonra bakır pekmez kazanında 5-6 saat kaynatılır. İstenilen kıvama gelince ocaktan indirilerek tülbent kullanılarak hemen süzülür ve dinlendirilmeye bırakılır. Soğutulan pekmezler uygun kaplara konularak tüketime hazır hale gelir. 1 kg pekmez elde edebilmek için 11 kg üzüm kullanılmaktadır. Pekmez yapımı hassas ve emek isteyen çok zahmetli bir iştir.” dedi.
İl Müdürümüz Mustafa ŞAHİN; “İlimizde üzüm yetiştiriciliği konusunda öne çıkan ilçelerinden biri olan İncesu´da TÜİK verilerine 35 bin dekar alanda yıllık 18 bin ton üzüm üretilmektedir. Pekmez İlçe çiftçilerinin temel geçim kaynakları arasında yer almaktadır. karaevrek, parmak, gül üzümü, beyaz buludu, siyah buludu, göğ buludu, şireder, çavuş, karaser karası, ildeş, razaki, karaburcu, göğşabe, keçimemesi, göcek, lokman, öküzgözü, dökülgen, kabuğukalın, kişmirüzümü, dilberdudağı, atasarısı yaygın olarak yetiştirilen yerli üzüm çeşitleri olmakla birlikte son zamanlarda alfons, red globe, cardinal gibi yerli olmayan çeşitler de yetiştirilmeye başlanmıştır. Ayrıca karaevrek üzümü, İlçenin Coğrafi İşaret almış özel çeşididir. Bu sezon tamamlanan rekolte çalışmalarımıza göre verim 620 kg/da olarak tespit edilmiş olup, geçmiş yıllara nazaran bereketli bir sezon yaşanmaktadır. Hasat sonrası elde edilen üzümlerin büyük kısmı, birçok hastalığa karşı hem koruyucu hem de tedavi edici özelliğe sahip, pekmez haline getirilmektedir. Besleyici değeri çok yüksek olan pekmez, metobolizma için gerekli günlük kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir gereksinimlerinin büyük bir kısmını karşılar. Geleneksel olarak üretilen, yöresel ürünlerimiz kültürel zenginliklerimiz olup gelecek nesillere de aktarılmalıdır.” dedi.