Dünya Süt Günü, süt tüketiminin günlük beslenmenin olmazsa olmazını teşvik etmek amacıyla, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) tarafından 2001 yılında başlatılmıştır. Bu yıl etkinliğin 19. yılı kutlanmaktadır.
Dünya Süt Günü; Sütün insan beslenmesindeki önemini, ekonomiye ve toplumsal hayata katkılarını hatırlamak ve hatırlatmak için güzel bir fırsat sunmaktadır. Mucizevi bir gıda olan süt, her yaştaki insanın sağlıklı beslenmesinde büyük önem taşımaktadır. Süt, insanın bedensel ve zihinsel olarak sağlıklı gelişimi için en temel ve en kolay ulaşılabilen gıda olmasının yanı sıra, üretim süreciyle de düzenli ve sürekli bir ekonomik kaynak yaratarak toplumsal refaha katkı sağlamaktadır.
Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, gebe, bebeklerini emziren kadınlar ve yaşlılar başta olmak üzere toplumun her yaş grubu için, süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi gerekmekte olup, yeterli ve dengeli beslenme için günde en az 2 su bardağı sağlıklı süt içilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak ülkemizde süt tüketimi kişi başına yılda ortalama 24-26 litre ile oldukça yetersiz bir durumdadır.
Bütün gıdalarda olduğu gibi, gıda güvenliği (food safety) yaklaşım ve kuralları, süt tüketimi için de geçerlidir. “Çiftlikten sofraya güvenli gıda” yaklaşımının gereği olarak bütün önlemlerin alınması hususunda gerekli denetimler yapılmakta ve tedbirler alınmaktadır.
Gıdaya erişimin esas olduğu gıda güvencesinin (food security) de süt tüketimi açısından sağlanması gerekmektedir. Süt tüketiminin arttırılması için erken yaşlardan başlayarak sütün insan sağlığı için öneminin toplumun her kesiminde vurgulanması önem arz etmektedir. Erken yaşlarda başlayan süt içme alışkanlığının hayatın bütününe yayılmasını sağlamak amacıyla tüm kurum ve kuruluşların ortak çalışma yapması ve bu konuda gerekli işbirliğinin sağlanması hususunda gayret sarfetmekteyiz.
Türkiye'nin seçimi sağlıklı süt olmalıdır. Sağlıklı sütün tanımı ise; ancak çiftlikten sofraya her aşamada veteriner hekim kontrolünde pastörize edilmiş sütlerden veya hastalıktan ari işletmelerden elde edilen çiğ sütlerdir.
Hedefimiz, sağlıklı bireyler yetiştirebilmek için kişi başına yılda en az 300 litre süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketmenin sağlanmasıdır. Dolayısıyla her koşulda, ülke nüfusumuzun süt ve hayvansal protein ihtiyacını karşılayabilmek için hayvan sayımızı ve verimliliğini artırmak, bunun için de hayvancılığa yatırım yapılmasının sağlanması adına çaba sarf etmekteyiz..
Bu gün vesilesi ile bir kez daha süt üreticisi ile tüketicilerinin "Dünya Süt Günü"nü kutluyor, tüketicilerimizin bizim tavsiyelerimiz doğrultusunda sütlerinin tedarik edilmesi konusunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.